Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Neznanjem guraju Srbe među naciste!

Rasprava o sudskoj rehabilitaciji generala Milana Nedića dobila odjek i u izraelskim novinama. Odgovoran jeste, ali nacista i antisemita nije bio. Istrebljenje Jevreja u Srbiji delo okupatora

Izbeglice iz Hrvatske spas su našle u Nedićevoj Srbiji
Izbeglice iz Hrvatske spas su našle u Nedićevoj Srbiji

SUDSKI proces o rehabilitaciji Milana Nedića izašao je iz okvira pravosuđa i prerastao u ostrašćenu polemiku u Srbiji, koja se prenela i u inostranstvo. Izraelski „Džeruzalem post“ je objavio tekst „Srbija počinje rehabilitaciju kontroverznog vođe nacističke ere“ u kome se navodi da je srpski Apelacioni sud doneo odluku o početku procesa rehabilitacije Nedića, „koji je vodio marionetsku vladu nacista tokom okupacije i bio optužen za kolaboraciju i uništavanje lokalnih Jevreja“.

Ovakvo pisanje nije zlonamernost strane štampe, već prenošenje ovdašnjih nepromišljenih i politikantskih tumačenja istorije. Stare i štetne ideološke teze korišćene u ovdašnjoj raspravi o Nediću sad nepravedno Srbiju i Srbe, žrtve nacista, stavljaju na optuženičku stolicu kao njihove saradnike, upozorava istoričar dr Aleksandar Stojanović iz Instituta za noviju istoriju Srbije, autor knjige „Ideje, politički projekti i praksa vlade Milana Nedića“.

– Stara ideologizovana istoriografija je bez dokaza proglasila Nedića kvislingom koji je prizivao okupaciju, predratnim germanofilom, nacističkim agentom, antisemitom – navodi dr Stojanović. – Problem je kad te interpretacije u raspravi danas koriste istaknute ličnosti iako nisu imale potpuni uvid u relevantne istorijske izvore i literaturu. Time, između ostalog, protivreče zaključcima najeminentnijih istoričara Holokausta koji nikada nisu ni Aćimovićevu Komesarsku upravu, ni Nedićevu vladu smatrali odgovornom za istrebljenje srpskih Jevreja, koje su u celosti organizovali i izveli nemačka okupaciona uprava i Vermaht.

Odlukom komunističkih ideologa Nedić je u SFRJ izjednačavan s Pavelićem, da bi se „uravnotežile krivice“ žrtve, okupirane Srbije i zločinca, kvislinške Pavelićeve NDH. Sagovornik „Novosti“ upozorava da takav ideološki pristup direktno podržava pravu zlonamernu reviziju koja relativizuje odgovornost nacističke Nemačke.

Milan Nedić sa nemačkim oficirima

– Nedić nije bio germanofil, već istaknuti frankofil, nacionalista i konzervativac – navodi dr Stojanović. – On je, ipak, prihvatioMilan Nedić sa nemačkim oficirima kolaboraciju i zahtev ratnih neprijatelja Nemaca da se bori protiv oba pokreta otpora, Ravnogorskog i naročito partizanskog, jer ih je smatrao odgovornim za surove represalije okupatora u kojima su svakog meseca stradale hiljade ljudi. To ne skida s njega odgovornost, ali racionalno sagledavanje činjenica o Nedićevoj vladi sprečava zlonamernu reviziju istorije.

Istoričar upozorava da se Nedić ne može banalno uporediti ni s franuskim generalom Petenom, takođe junakom Velikog rata koji je pristao na kolaboraciju.

– Višijevska vlada je donosila samoinicijativno oštrije antisemitske mere od nemačkih i slala francuske jedinice na Istočni front – ukazuje Stojanović. – Nedić je, pak, odoleo nemačkom pritisku, pa Srbija i Poljska jedine u okupiranoj Evropi nisu dale vojnike nacistima. On je prihvatio kolaboraciju kad su mu Nemci dali ponudu: ili će organizovati vladu koja će ugušiti ustanak, ili će oni dovesti ustaške, mađarske i bugarske trupe da to učine. Okupatori su Nediću dali lažnu nadu da će poboljšati uslove života Srba, kako u Srbiji tako i na drugim teritorijama, samo ukoliko bude lojalan saradnik.

Milan NedićIstoričar naglašava da Srbija tad uopšte ne postoji kao država, već samo kao okupirana teritorija. Nemci do kraja ponavljaju ucenu da je lojalnost uslov da se posle rata razmatra eventualna obnova nekog vida državnosti.

Sagovornik „Novosti“ naglašava da sve ove činjenice ne skidaju s Nedića odgovornost za to što je ličnim ugledom dao legitimitet kolaboracionoj vladi.

– U Nedićevoj vladi jeste bilo i najprizemnijih izvršilaca nacističkih naredbi, ratnih zločinaca, profitera – kaže Stojanović. – To su po pravilu bili germanofili, predratni nacistički agenti koje su Nemci postavljali u vladu. Oni su bili direktno komandno potčinjeni nemačkim službama i učestvovali su u progonu Jevreja jednako revnosno kao što su u logore i stratišta slali srpske civile. Zato je važno da konačno upoznamo Nedićevo vreme i individualizujemo zločine.

DEŽURNI IZDAJNIK

PRVI put su Nedića izdajnikom proglasili predratni jugoslovenski političari kad je 1940. kao ministar vojske i mornarice predočio Milan Nedićvladi da će Jugoslaviju u slučaju rata s Trećim rajhom biti razorena, poražena i pocepana, jer je neki njeni narodi uopšte neće braniti. Političari su osudili njegove procene, koje su se pokazale tačnim.

SPASAVAO SRBE IZ NDH

NEDIĆEV Komesarijat za izbeglice prihvata već 1941. više od 300.000 srpskih izbeglica iz NDH, organizuje im smeštaj i ishranu.

– Spasavanje i prihvat Srba iz NDH bili su neverovatan poduhvat u okupiranoj i razorenoj zemlji sa polugladnim stanovništvom – ističe dr Stojanović . – Poduhvat je utoliko veći jer su Nemci bili protiv dolaska srpskih izbeglica i postavljali su straže na Drini da ih zaustave.

 

Izvor: NOVOSTI

 

Vezane vijesti:

Otvoreno pismo povodom početka ročišta Milanu Nediću

General Milan Nedić – izdajnik, ili prorok srpskog stradanja?

Počinje postupak za rehabilitaciju Milana Nedića

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: