Од 24. Јуна 1941, Дана сјећања на Јадовно, прошло је:
Од 24. Јуна 1941, Дана сјећања на Јадовно, прошло је:

Неузнемирена јавност

Датум објаве: среда, 15 априла, 2015
Објављено у Олуја
Величина слова: A- A+

У грачачкоj опћини пронађени посмртни остаци jош jедне жртве из коловоза 1995: Анка Лукић jедна jе од стотина несретница и несретника коjи су на свом прагу дочекали ослободитеље – убоjице у униформама ХВ-а

Запаљена српска кућа у Олуjи

Виjест каже да jе на подручjу опћине Грачац пронађен костур. Посмртне остатке jе открио мjештанин Јово Новаковић. Он jе испред jедне куће уништене у ‘Олуjи’, у разореном засеоку Резовцу, краj такођер диjелом уништеног и великом већином напуштеног српског села Церовца, наjприjе пронашао људску лубању. Неколико метара поред лубање, коjа jе лежала у трави, открио jе раку у коjоj jе био споменути костур на коjему jе, унаточ протоку времена, било и нешто одjеће. Догађаj се збио 20. ожуjка, а Новаковић jе одмах позвао полициjу.

Полицаjци су дошли из Задра, jер jе то подручjе под њиховом ингеренциjом, и направили увиђаj. Резултате своjих опсервациjа прослиjедили су Жупаниjском државном одвjетништву коjе ће се ускоро огласити о покретању истраге; она пак, велика jе вjероjатност, неће утврдити тко jе убио и закопао особу чиjи су остаци лежали у неозначеном гробу. Да би се открило зашто jе особа убиjена не треба проводити неку посебну истрагу. То добро знаjу полицаjци и тужитељи. Убиjена jе jер jе била српске националности. Наиме, основано се сумња да jе риjеч о посмртним остацима Анке Лукић, власнице куће испред коjе jе несретна жена у ‘величанственоj ослободилачкоj воjноредарственоj акциjи Олуjа’ и убиjена.

Анка Лукић jедна jе од стотина несретница и несретника коjи су на свом прагу дочекали ослободитеље – убоjице у униформама ХВ-а. Њено име налази се у Књизи особа несталих на подручjу РХ, обjављеноj 2012. Тамо пише да jе рођена 27. руjна 1931. и да jе нестала 8. коловоза 1995. Отац jоj се звао Саво. У подацима српских удружења коjа се баве посљедицама лова на људе у коловозу 1995. пише да су у Церовцу убиjени, осим Анке Лукић, jош и супружници Мариjа (1913.) и Никола (1908.) Грубишић.

Наравно, jош увиjек ниjе могуће добити службену потврду о идентификациjи декапитираног костура закопаног испред куће Анке Лукић, али jе готово сигурно да се ради о њоj. Коначну риjеч имат ће резултати ДНК анализе, коjу ће извршити тим предвођен искусним форензичаром Милованом Кубатом.

Неслужбено смо сазнали да jе Анку Лукић, након што су jе убоjице дочекали на кућном прагу, покопала сусjеда, коjа из страха ниjе одмах приjавила што jе видjела и направила. То jе учинила тек касниjе. Данас ниjе међу живима, тако да jоj не можемо поставити питање jе ли точно да jе заборавила гдjе jе ископала раку или се задарским полицаjцима ниjе журило откопавати jош jедну особу убиjену у ‘Олуjи’.

Виjест о проналаску костура у напуштеном личком засеоку Резовцу, краj грачачког села Церовца у коjем, према попису становништва из 2011., живи троjе људи, никога ниjе претjерано узбудила. Медиjи су jе игнорирали у потпуности: можда су сматрали да ниjе важна, а можда су новинари проциjенили да то никога не занима. Замислимо само да из плиткога гроба извире посмртни остаци рецимо у Шкабрњи – та би виjест била третирана битно друкчиjе.

Док Иван Турудић и слични маршираjу медиjима и наjављуjу кажњавање дрзника коjи се усуде дирнути у карактер светог обрамбеног Домовинског рата и коjи се усуде ‘Олуjу’ назвати етничким чишћењем само зато што jе убиjено 15 до 20 посто наивних несретника коjи су послушали циничну лаж да им побjедничка воjска и власт гарантираjу сигурност, боље jе прешутjети догађаj из Резовца. Осим тога, ниjе баш згодно узнемиравати jавност неколико мjесеци уочи прославе 20. годишњице ‘Олуjе’, коjу реметилачки фактор и мртав ремети.

 

Извор: NOVOSTI

 

Везане виjести:

УБИЈЕН ЈЕР НИЈЕ ХТИО ДА НАПУСТИ СВОЈУ КУЋУ

Заборавите “Олуjу”

Деjан Јовић: Хрватска хоће териториjе али не и Србе

СРБИ У ХРВАТСКОЈ Трасирање етноцида – Jadovno 1941.
Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани вез упозорења.

КОМЕНТАРИ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Top