Ж | Ž
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on vk
Share on email

Podijelite vijest:

Netačna tvrdnja Milanovića da je zaštitio srpsku zajednicu

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/preporucujemo/2014/zoran_milanovic.jpg

Predsjednik Koalicije udruženja izbjeglica Miodrag Linta izjavio je da nije tačna tvrdnja hrvatskog premijera Zorana Milanovića da su on i njegova Vlada zaštitili srpsku zajednicu u Hrvatskoj i da bi to trebalo biti razlog da se Vlada Srbije izjasni o istupima lidera SRS Vojislava Šešelja.

“Niz činjenica nedvosmisleno pokazuje da se pogoršao položaj Srba od kada je Hrvatska ušla u EU. Povećan je broj nacionalističkih ispada prema Srbima, a atmosfera liči sve više na devedesete godine /20. vijeka/”, navodi Linta u saopštenju.

On je posebno istakao činjenicu da je Hrvatska, nakon potpisivanja pristupnog ugovora sa EU krajem 2011. godine, u budžetima za 2012, 2013. i 2014. godinu drastično smanjila ili potpuno ukinula sredstva sa rješavanje brojnih problema Srba povratnika.

Ta sredstva trebalo je da budu upotrijebljena za obnovu porušenih kuća, stambeno zbrinjavanje, elektrifikaciju srpskih sela i ekonomski razvoj krajiških područja koja su bila zahvaćena ratom.

Linta navodi da je više od 400.000 prognanih Srba koji žive u Srbiji, BiH i širom svijeta, kao i značajan broj srpskih povratnika u Hrvatsku, izgubilo povjerenje u hrvatsko pravosuđe i druge institucije te zemlje jer nisu obezbijedili zaštitu njihovih ljudskih i nacionalnih prava.

“Zbog toga pozivam Evropsku komisiju da pošalje upozoravajuće pismo Vladi Hrvatske jer nije ispunila obaveze preuzete tokom pristupnih pregovora, a navedene su u Ugovoru o pristupanju sa EU, koji je Hrvatska potpisala 9. decembra 2011. godine”, naveo je Linta.

On je podsjetio da se Hrvatska Ugovorom o pristupanju obavezala da će nastaviti poboljšavati postupanje u domaćim predmetima ratnih zločina, te nastaviti jačati zaštitu manjina, uključujući efikasno sprovođenje Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina.

Hrvatska se obavezala i da će nastaviti rješavati preostala pitanja na području povratka izbjeglica, poboljšavati zaštitu ljudskih prava, nastaviti jačati nezavisnost, nepristasnost, odgovornost i profesionalizam pravosuđa i poboljšati efikasnot pravosuđa, navodi se u saopštenju.

Izvor: https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

Vezane vijesti:

Linta: Ustaška ideologija – uzrok rata – Jadovno 1941.

LINTA: DEKLARACIJA – VRHUNSKI CINIZAM HRVATSKE …

SKANDALOZNA NAJAVA VOJNE PARADE POVODOM “OLUJE …

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on vk
Share on email

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: