Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Netačna tvrdnja Milanovića da je zaštitio srpsku zajednicu

Datum objave: nedelja, 21 decembra, 2014
Veličina slova: A- A+

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/preporucujemo/2014/zoran_milanovic.jpg

Predsjednik Koalicije udruženja izbjeglica Miodrag Linta izjavio je da nije tačna tvrdnja hrvatskog premijera Zorana Milanovića da su on i njegova Vlada zaštitili srpsku zajednicu u Hrvatskoj i da bi to trebalo biti razlog da se Vlada Srbije izjasni o istupima lidera SRS Vojislava Šešelja.

“Niz činjenica nedvosmisleno pokazuje da se pogoršao položaj Srba od kada je Hrvatska ušla u EU. Povećan je broj nacionalističkih ispada prema Srbima, a atmosfera liči sve više na devedesete godine /20. vijeka/”, navodi Linta u saopštenju.

On je posebno istakao činjenicu da je Hrvatska, nakon potpisivanja pristupnog ugovora sa EU krajem 2011. godine, u budžetima za 2012, 2013. i 2014. godinu drastično smanjila ili potpuno ukinula sredstva sa rješavanje brojnih problema Srba povratnika.

Ta sredstva trebalo je da budu upotrijebljena za obnovu porušenih kuća, stambeno zbrinjavanje, elektrifikaciju srpskih sela i ekonomski razvoj krajiških područja koja su bila zahvaćena ratom.

Linta navodi da je više od 400.000 prognanih Srba koji žive u Srbiji, BiH i širom svijeta, kao i značajan broj srpskih povratnika u Hrvatsku, izgubilo povjerenje u hrvatsko pravosuđe i druge institucije te zemlje jer nisu obezbijedili zaštitu njihovih ljudskih i nacionalnih prava.

“Zbog toga pozivam Evropsku komisiju da pošalje upozoravajuće pismo Vladi Hrvatske jer nije ispunila obaveze preuzete tokom pristupnih pregovora, a navedene su u Ugovoru o pristupanju sa EU, koji je Hrvatska potpisala 9. decembra 2011. godine”, naveo je Linta.

On je podsjetio da se Hrvatska Ugovorom o pristupanju obavezala da će nastaviti poboljšavati postupanje u domaćim predmetima ratnih zločina, te nastaviti jačati zaštitu manjina, uključujući efikasno sprovođenje Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina.

Hrvatska se obavezala i da će nastaviti rješavati preostala pitanja na području povratka izbjeglica, poboljšavati zaštitu ljudskih prava, nastaviti jačati nezavisnost, nepristasnost, odgovornost i profesionalizam pravosuđa i poboljšati efikasnot pravosuđa, navodi se u saopštenju.

Izvor: https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

Vezane vijesti:

Linta: Ustaška ideologija – uzrok rata – Jadovno 1941.

LINTA: DEKLARACIJA – VRHUNSKI CINIZAM HRVATSKE …

SKANDALOZNA NAJAVA VOJNE PARADE POVODOM “OLUJE …
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top