fbpx
Ж | Ž

Подијелите вијест:

НЕПРИМЈЕРНО ДА СРПСКА ДЈЕЦА ЉЕТУЈУ НА МЈЕСТУ СРПСКОГ МУЧИЛИШТА

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat/nove/lora.jpg

English

Директор Документационо-информационог центра „Веритас“ Саво Штрбац рекао jе Срни да jе непримjерно да дjеца – спортисти из Србиjе љетуjу у некадашњем логору смрти „Лора“ у Сплиту гдjе jе од 1992. до 1998. године мучено 1008, а у наjгорим мукама умрло 70 Срба.

Штрбац jе назвао лицемjерним образложење организатора Спортских игара младих у Сплиту Здравка Марића да прошлост припада прошлости и да се треба окренути будућности и да jе лоше што ће српска дjеца због „бесмислене“ побуне њихових родитеља сада бити премjештена у хотел „Загреб“.

Он jе истакао да су ране од протеклог рата jош исувише свjеже и указао да би Министарство за омладину и спорт Србиjе требало да обjасни како се оваj „пропуст“ дешавао уназад четири године.

Штрбац jе испричао да се методе коjе су примjењиване у логору „Лора“ граниче са здравим разумом и као илустрациjу за то навео jе да су заробљени Срби везивани за струjу преко полних органа и ушних шкољки, да су им у уста стављане живе жабе и да су премлаћивани на смрт, ако би те жаба угинуле.

Као посебно мучну, Штрбац jе навео „омиљену дисциплину“ хрватских мучитеља коjи су Србе приморавали да „телефонираjу Слободану Милошевићу“, поjаснивши како су то радили.

„Чувар стави рукавицу, а онда затворенику гурне руку у чмар, „бурлиjа“ му по цриjевима, производи стравичан звук и тако позива Милошевића“, преноси свjедочења преживjелих логораша Штрбац.

Он подсjећа да се од 70 убиjених Срба половина jош води као нестало и да ниjе немогуће „да jе унуче или блиски рођак неких од убиjених Срба протеклих година љетовао у Лори или тамо требало да борави са своjим вршњацима из БиХ, Македониjе и Хрватске“ овог љета.

Штрбац jе истакао да би сваки Србин коjи патриотски размишља требало да за мjесто одмора бира дестинациjу гдjе ће бити приjатељско дочекан, а да то свакако ниjе Хрватска.

Он jе истакао да изузетак чине jедино Срби коjи су избjегли из Хрватске и коjи се тамо враћаjу у покушаjу да сачуваjу „оно нешто мало што jе jош њихово“.

Наjбоље пласирани играчи малог фудбала у организациjи „Спортских игара Србиjе“ требало jе да 19. августа отпутуjу на наградно такмичење у Сплит и буду смjештени у комплекс некадашњег ратног логора „Лора“.

Мањи броj родитеља, коjи jе сазнао гдjе дjеца треба да буду смjештена, алармирала jе српску jавност и поручила да нема силе да пусте своjу дjецу на такво „љетовање“ иако, претходно нису имали ништа против да малишане пошаљу у Сплит.

Извор: срна

Везане виjести:

ЗЛОЧИН У ЛОРИ РАК-РАНА МЛАДЕНА БАЈИЋА

ОДГОЂЕНО ПРИПРЕМНО РОЧИШТЕ У ПРОЦЕСУ „ЛОРА 2“

ДА ЛИ СЕ СТРАХОТЕ ЛОРЕ МОГУ ПЛАТИТИ КУНАМА ?

 

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: