Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Neprihvatljivo pismo namjere za nacionalni park “Sutjeska”

Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić smatra neprihvatljivim Pismo dobre namjere, koje je poslovni sistem “Svislajon-Takovo” DOO Trebinje uputio Vladi Republike Srpske u kojem se izražava namjera da investira u Nacionalni park “Sutjeska”.

Nacionalni park "Sutjeska"
Nacionalni park “Sutjeska”

“Pismo namjere u kojem se predlaže javno-privatno partnerstvo i upravljanje Nacionalnim parkom u omjeru 70:30 odsto je neprihvatljivo, jer nije u skladu sa pravnom regulativom i to pismo ne može biti predmet daljih aktivnosti”, izjavila je Golićeva Srni.

Ona je navela da je o ovome poslovni sistem “Svislajon-Takovo” obaviješten i pisanim putem.

Golićeva je istakla da je predstavnicima poslovnog sistema “Svislajon-Takovo” ukazano da, u skladu sa važećim propisima, Nacionalnim parkom može upravljati isključivo javna ustanova.

“U skladu sa članom 7 Zakona o stvarnim pravima objekat prava svojine i drugih stvarnih prava ne mogu biti dijelovi prirode koji su po svojim osobinama opšta i javna dobra i kao takvi ne mogu biti u vlasti fizičkog ili pravnog lica pojedinačno, te ne mogu biti predmet privatizacije ili kupoprodajnih odnosa”, pojasnila je Golićeva.

Ona je podsjetila da je riječ o području posebne namjene, koje uživa posebne mjere zaštite i gdje je jedini vlasnik prirodnih resursa Republika Srpska.

Prema njenim riječima, predmet pravnog posla, takođe, ne mogu biti objekti koji pripadaju Memorijalnom kompleksu, a na osnovu Odluke Narodne skupštine Republike Srpske, kojom se utvrđuje da je spomen-kompleks “Tjentište”, koji čine spomenik Bitke na Sutjesci, spomen-kuća i spomen-kosturnica, te pojedinačna spomen-obilježja, Savin grob i Ljubin grob, kulturno dobro od opšteg interesa i kao takvo uživa posebnu brigu i zaštitu.

“Praktično, to znači da se može investirati u postojeće ugostiteljsko-turističke i sportsko-rekreativne potencijale Nacionalnog parka `Sutjeska`, koji zahtijevaju rekonstrukciju i adaptaciju”, istakla je Golićeva.

Prema njenim riječima, imajući u vidu da je riječ o području posebne namjene i posebnih vrijednosti, da bi se stvorili uslovi za pokretanje aktivnosti za bilo koju vrstu pravnog posla u Nacionalnom parku “Sutjeska” u skladu sa propisima koji regulišu ovu materiju, neophodno je izraditi studiju ekonomske opravdanosti.

Golićeva je naglasila da će predmet na studija pokazati moguće modele partnerstva nakon čega se potencijalni investitori mogu opredijeliti za jedan od mogućih modela.

Izvor: SRNA

 

Vezane vijesti:

Ne dopustiti urušavanje Nacionalnog parka „Sutjeska“

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: