Од 24. Јуна 1941, Дана сјећања на Јадовно, прошло је:
Од 24. Јуна 1941, Дана сјећања на Јадовно, прошло је:

ЈАДОВНИЧАНИ ПОРУЧУЈУ:

Над јамом код села Пријебој у Лици, 27. јула 2019. поставили смо Крст часни. Наш девети Крст на мјестима страдања.

Непоштовање према руским ослободиоцима: Жртве се игноришу, улице хероја укидају

Датум објаве: петак, 18 јануара, 2013
Величина слова: A- A+

Воjници и генерали Црвене армиjе, коjи су у Дргом светском рату дали живот за слободу Србиjе, сигурно нису заслужили ниподаштавање и негативну пропаганду, коjа се нашем народу и даље сервира из другосрбиjанске медиjске кухиње, а често и од стране државе.

Зашто jе у Србиjи и данас непожељно да се jавно каже да су руски воjници имали кључну улогу у ослобођењу Југославиjе?

 

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/preporucujemo/2013/rusija_srbija.jpg

 

Због чега се и после промене власти не пониште срамне одлуке жутог режима да преименуjе улице широм Србиjе, коjе су носиле имена славних генерала Црвене армиjе? Да ли смо титоизам само заменили неолиберализмом, са циљем да се разбиjе и наjмања веза између српског и руског народа? Зашто се споменици руским хероjима не одржаваjу? О овим, али и другим питањима, редакциjа “Србин инфо” jе разговарала са историчарем Драганом Петровићем.

Сведоци смо да се чак и у уџбеницима за историjу учешће руских воjника у ослобађању Србиjе минимализуjе, прећуткуjе или доводи у негативни контекст. Да ли присуствуjемо новоj ревизиjи историjе?

Ради се углавном о ауторима и круговима под утицаjем Сорошевских структура, коjе покушаваjу да умање историjску улогу Русиjе на Балкану, али и да сакриjу последице политике Велике Британиjе према Србиjи, коjу jе преузела и Америка. А Британска политика од 1815. године па надаље jе таква да када су они идентификуjући блискост српског фактора са Русиjом, чак кочили процес ослобађања Срба и других православних народа Балкана од турског азиjатског ропства.

Колико пута смо чули у средствима информисања и од људи коjи су у jавноj сфери да нам Руси наводно никада нису озбиљно помогли у историjи, што jе заиста ноторна лаж. У последњих неколико векова ниjе практично постоjао ни jедан ослободилачки напор Срба, прво под турским ропством, а потом и у оквиру Аустро-Угарске а да ниjе био потпомогнут на различите начине од Русиjе како оне званичне, тако и незваничне.

 

Царска Русиjа jе послала воjску директно у помоћ и Карађорђу, као што jе кључно помогла Милошу Обреновићу да мирним путем дође до Хатишерифа 1830. и 1833, односно да и de jure буде потврђена у међународноj равни унутрашња независност Србиjе и териториjално проширење, и то управо захваљуjући рускоj ратноj победи над Турском 1829, коjа jе између осталог донела и независност Грчке.

Када jе Србиjа поражена у рату са Турском 1876. издеjствован jе мир захваљуjући пре свега Русиjи, без међународних губитака за Србе, а онда jе Петроград обjавио рат Турскоj, фактички jе поразио, а Србиjа улази поново у сукоб и осваjа Ниш и друге округе на jугу. Слично jе и са Црном Гором, као другом српском слободном државом коjа стално добиjа помоћ од Русиjе. У Првом светском рату, захваљуjући руском цару коjи стаjе иза Србиjе долази суштинска помоћ, коjа jе jош увек недовољно спремну Русиjу коштала много уласка у рат, а самог цара Николаjа II у краjњем збиру престола и живота, те нестанка династиjе Романових.

Где jе  макар неки симболични споменик овом човеку и владару на нашим просторима, коjи jе толико тога доброг урадио за Србе?

У Србиjи су масовно преименоване улице са именима руских хероjа, коjи су заслужни за ослобођање Србиjе, али и целе бивше Југославиjе у Другом светском рату. Да ли jе апсурдно да у исто време у Новом Београду нове улице добиjаjу имена – Европска или Јапанска?

– Током Другог светског рата СССР jе у наjвећем делу изнео победу над Хитлеровом Немачком и свим другим чланицама Осовине у Европи Финском, Румуниjом, Мађарском, Бугарском…

Допринос западних савезника jе далеко мањи, осим елиминациjе Италиjе, jер су први прави борбени додир са већим немачким снагама имали тек од jуна 1944. године. директан и индиректан допринос совjетске Русиjе у ослобођењу Србиjе jе пресудан.

Посредни допринос jе у томе што су уз велике људске и материjалне губитке допринели да и ослободилачки покрет у Југославиjи, коjи су фактички чинили Срби, победи. Само у непосредним уличним борбама за ослобођење Београда jе погинуло близу хиљаду совjетских воjника. Да не говоримо о материjалноj помоћи из Русиjе.

Зато jе за сваку осуду измена назива београдских улица кад су у питању руски хероjи. Стиче се утисак да jе паралелно са неким другим потезима другосрбиjанаца и жуте власти то било мотивисано антируским ставом као делом атлантистичке идеологиjе.

Да ли сматрате да затирањем српско-руских блиских веза, другосрбиjанска антиелита заправо жели да напише нову историjу Срба?

– Да, то jе jедан од главних разлога, jер су они у геополитичком смислу марионете атлантистичких снага. Пошто не смеjу да се jавно упуштаjу у такве историjске фалсификате као што jе величање историjског савезништва Срба рецимо са Немцима или англо-американцима, онда се намерно умањуjе значаj историjских руско-српских односа. Да случаjно потврђуjем измишљену флоскулу да „нам Руси никада нису реално помогли“, као историчару и аутору многих стручних књига била би ми отворена врата свих великих медиjа и добио бих разноврсна научна признања. Међутим, на телевизиjама са националном фреквенциjом места има само за политички подобне другосрбиjанском начину размишљања и атлантистичкоj опциjи.

А истина jе да су нам Руси наjнаклоњениjи од свих великих сила у целокупноj нашоj историjи и да су нас више пута директно помогли да уопште опстанемо. И поред тога што су, нарочито у покушаjу осваjања Босфорског мореуза у неколико наврата давали нешто већу подршку Бугарскоj него нама, посебно у време Сан Стефана и Берлинског конгреса, као и идеолошког мимоилажења у периоду између два светска рата, Русиjа нам jе и данас наjвећи савезник.

Тачно jе и то да jе од свих западних сила, нама  практично jедино колико-толико била наклоњена Француска и перспективе за поспешивање тих односа постоjе. Заjедно са другим земљама БРИК (поред Русиjе) то су и силе од коjих се нешто може очекивати у међународним релациjама и у садашњости и у будућности.

Марионетска власт jе управо она коjа води своjу земљу супротно од стварних геополитичких интереса тог народа, управо зато што jе и инсталирана од оних сила коjе су наjмање наклоњене нама, попут САД и Британиjе. Када jе у питању Немачка, односи са њом нису приjатељски, али би се у перспективи, тесном сарадњом са Русиjом могли извесно поправити сталним цењкањем, али и нашом будношћу.

Окупациони апарат у Србиjи се ослања на контролу над медиjима за протекторатско вођење, али и сламање нашег народа и државе, од териториjалног смањења и распарчавања (Црна Гора, у плану и Воjводина), економског сатирања неолибералном економиjом, до културног дебилизовања, што подразумева и незнање о правоj историjи и о томе да нам jе заправо Русиjа наjвећи савезник и приjатељ.

Погледаjте само колико англосаксонци гураjу Турску на наше културне просторе, коjа нам jе суштински геополитички противник, а колико истискуjу Русиjу – закључуjе Др Драган Петровић, научни истраживач у области ммеђународних односа и савремене историjе, аутор 27 научних књига из ових области, као и виши научни сарадник Института за међународну политику и привреду.

 

 

Извор: СРБИН.ИНФО
Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани вез упозорења.

КОМЕНТАРИ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Top