fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Nenad Uzelac: Smeta vam rehabilitacija Kalabića, a ne smeta vam Tito?!

Nikola Kalabić
Nikola Kalabić

Nikad se nisam ozbiljno bavio četništvom, ali vidim rehabilitacija Kalabića izazvala haos.

Mene tu muči princip: ako Kalabić ne sme biti rehabilitovan zbog svojih navodnih zločina, na primer u Dragovcu, kako je moguće da prihvatimo da se Tito danas slobodno slavi, a posejao je preko 80 000 ljudi po pasijim grobljima širom Srbije? Tito se slavi, a i on je šurovao sa Nemcima? Tito se slavi, a on je određivao ciljeve bombardovanja Srbije sa saveznicima?

Dakle, ako je Tito „rehabilitovan“, a toliko je ubijao srpski narod, onda ne vidim zašto, po istom principu, to ne bi bilo i za Kalabića i za četnike. Ili nije niko ili jesu svi. Ovo jesu svi podrazumeva shvatanje da smo imali građanski rat i zločine na svim stranama, ali bez obzira na to da smo imali antifašističku tradiciju u tom ratu. Mnogi će reći da četnici nisu antifašisti zbog navodne saradnje sa Nemcima, po istom principu nisu ni partizani. A još bolje: partizani nisu objavili rat Hitleru kada je napao Srbiju, nego kada je napao SSSR. Dakle, oni su se solidarisali sa socijalističkom internacionalnom i branili svetsku ideju revolucije i socijalizma, a ne sa svojim narodom koji je stradao od 6. aprila, a ne od 22 juna. Po tome, ni oni nisu antifašisti.

Problem u našem društvu je što se sve gleda binarno, crno belo, a istorija nam je sve samo ne crno bela.

Autor: Nenad Uzelac

Izvor: VIDOVDAN

Vezane vijesti:

Rehabilitovan Nikola Kalabić

Pred sudom Kalabićev dosije iz Arhiva Jugoslavije | Jadovno …

Rehabilitacija Kalabića: Vulin: Sraman pokušaj rehabilitacije poraženih; Omerović osudio rehabilitaciju

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: