fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Nemci Srbima nisu isplatili reparaciju ni za Prvi svetski rat!

U autorskom tekstu „Muke po Srbi“ Vladan Ranaković navodi podatke koji ukazuju da je Nemačka dužna Srbiji da isplati zaostalu reparaciju ne samo za Drugi svetski rat već i za Prvi.

Rakanović navodi da je na ime ratne odštete za Prvi svetski rat Nemačka bila dužna da plati Srbiji svake godine u proseku oko 2.100.000 rajhsmaraka, i to sve do 1966. godine, dok je isplata od 1967-1988 (kada se završavao po ugovoru rok za isplatu ratne štetet iz Prvog rata) bio nešto niži, i iznosio je oko 1.600.000 rajhsmaraka godišnje. Nikakvog kašnjenja nije moglo biti.

Dug za preostali deo ratne reparacije za Prvi svetski rat koji Nemačka nije isplatila Srbiji  bi iznosio oko 100 000 000 rajhsmaraka bez ikakve kamate. Realno dugovanje za zaostalu neisplaćenu reparaciju uvećano za visinu kamatne stope po pravilima valorizacije bilo bi oko 10 puta više od navedene sume od 100 miliona maraka.

Izvor: Patriot, Vidovdan

Vezane vijesti:

Od Nemačke tražiti naplatu ratne odštete | Jadovno 1941.

Romi iz Srbije traže odštetu za Holokaust | Jadovno 1941.

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: