fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

NEMA ODGOVORA ZAŠTO SU FORMIRANE KANCELARIJE ZA PODRINjE I KRAJINU

Nedeljko Mitrović

Nedeljko Mitrović


Porodice poginulih i nestalih iz Republike Srpske još uvijek nisu dobile odgovor od Kolegijuma direktora Instituta za nestala lica BiH i Međunarodne komisije za nestala lica (ICMP) zbog čega su formirane posebne kancelarije Instituta za Podrinje i Krajinu, izjavio je predsjednik Republičke organizacije koja okuplja ove kategorije Nedeljko Mitrović.

„Od navedenih institucija očekujemo da nam pojasne osnivanje dvije posebne kancelarije, što mi doživljavamo kao diskriminaciju i manje uvažavanje nestalih iz reda srpskog naroda. To je suprotno svim konvencijama, uredbama, zakonima, pa i humanitarnom i krivično-pravnom pristupu u rješavanju ovih pitanja“, rekao je Mitrović Srni.

Mitrović kaže da je za porodice poginulih i nestalih iz Republike Srpske neprihvatljivo da se proces traženja nestalih u ove dvije regije izdvaja iz sistema traženja nestalih, što je suprotno Zakonu o nestalim licima i Sporazumu o osnivanju Instituta za nestala lica BiH.

„Po istom principu, zašto onda ne postoje posebne kancelarije Instituta za Sarajevo i Ozren, jer nemamo dovoljno informacija o nestalim u tim i drugim mjestima“, istakao je Mitrović.

On je podsjetio da je ranije osnovana posebna komisija za Sarajevo za stradanje ne samo Srba, već za stradanje svih građana u Sarajevu, ali je doživjela fijasko zbog opstrukcije predstavnika Bošnjaka u toj komisiji.

Republička organizacija porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih lica uputila je početkom maja ove godine dopis Institutu za nestala lica BiH u kojem se traži odgovor na navedeno pitanje.

 

Izvor: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Vezane vijesti:

MITROVIĆ: NAREDNE SEDMICE UZIMANjE UZORAKA KRVI …

MITROVIĆ: POKRENUTI TRAŽENjE NESTALIH SRBA …

MITROVIĆ: DISKRIMINATORSKI ODNOS INSTITUTA ZA …

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: