Nema kraja skrnavljenju stratišta: Na mjestu stradanja otvoren azil za pse lutalice

Datum objave: četvrtak, 16 avgusta, 2018
Objavljeno u Prebilovci
Veličina slova: A- A+

Morin otok je mesto strašnog zločina  koje  se sada, zbog izmena toka Bregave  nalazi u koritu reke u ataru Tasovčića, iznad starog, kamenog mosta, pored asfaltnog  puta za Prebilovce.

Morin otok
Morin otok

Od magistrale je udaljeno oko 300, a od centra Prebilovaca oko 2900 metara. U noći 14/15. avgusta ovde je ubijeno oko 50 Prebilovčana oba pola i svih uzrasta. Zaklani su noževima a glave su im odsečene i zakopane na licu mesta, odvojeno od tela.

Ove žrtve su od ustaša pohvatane i zatvorene u seoskoj školi posle pokolja na Šurmanačkoj jami i na drugim mestima. Mnogi su se predali na lažni poziv o amnestiji, utučeni saznanjem da su im svi članovi porodica stradali u jami i izmoreni višednevnim skrivanjem i gladovanjem.

Šezdesetih godina prošlog veka Prebilovčani su otkopali rake u Morinom otoku i iz njih izvadili kosti i lobanje žrtava. Sahranili ih u posebnu grobnicu seoskom groblju.

Odavde su 1991. prenete u kriptu Hrama, da bi sledeće godine bile uništene od strane hrvatskih vlasti. 

Mesto mučenja i stradanja Srba, Morin otok je višestruko skrnavljeno, kako u vremenu komunističke Jugoslavije, tako i posle njenog raspada i uspostavljanja hrvatske vlasti posle 7. juna 1992.g.

Sedamdesetih godina prošlog veka, u blizini toga mesta je otvoren kamenolom sa mlinima za kamen i separacijom. On je decenijama radio i zasipao put i prostor Morina otoka slojevima kamene prašine, a na zemljište je odlagan šljunak.

U blizinni mesta gde su poklani Prebilovčani postavljen je i poljski toalet za radnike. Najposle je rađeno utvrđivanje obala i korita Bregave, posle koga se ovo stratiše, sa izmenjenim prirodnim izgledom, našlo u koritu reke.

Posle 1995. godine, po isprobanom receptu, hrvatsko stanovništvo je okolni prostor zasulo otpadom.

Nedavno je na mestu bivšeg kamenoloma otvoren azil za pse lutalice.

Izvor: Slobodna Hercegovina

Vezane vijesti:


Tagovi:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

2 komentara za Nema kraja skrnavljenju stratišta: Na mjestu stradanja otvoren azil za pse lutalice

  1. mila je napisao:

    Neka Dodik od Čovića traži da to riješi.

  2. Buba je napisao:

    Da bogda se oni psima pridružili gadovi

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top