fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

NEKO DA ODGOVARA ZA SMRTI HAŠKIH ZATVORENIKA

Savo_Strbac_1-30a66250Predsjednik Dokumentaciono-informacionog centra „Veritas“ Savo Štrbac izjavio je, povodom iznenadne smrti bivšeg komandanta Srpske vojske Krajine general-majora Mileta Mrkšića, da bi bilo vrijeme da neko odgovara za tolike smrti haških pritvorenika i osuđenika.

On je postavio pitanje kako je moguće da zatvorski ljekari u lisabonskom zatvoru nisu na vrijeme otkrili tako opaku bolest i nisu obavijestili Haški tribunal po čijoj je odluci general Mrkšić i dospio u lisabonski zatvor ili Ambasadu Srbije.

„Kako je moguće da čovjek sa dijagnozom `astma i fizička iscrpljenost` umre za svega dvadesetak dana po prijemu u bolnicu, odnosno četiri dana po novoutvrđenoj dijagnozi `karcinom pluća`?“, upitao je Štrbac.

On je upitao i zašto su vlasti u Srbiji najavile da će tražiti Mrkšićevo premještanje u Srbiju radi liječenja tek kada su mediji objavili apel njegove kćerke „iako su o njegovom stanju obaviješteni petnaestak dana ranije“.

Štrbac je podsjetio da su u švedskom zatvoru Biljanu Plavšić maltretirale zatvorenice muslimanke, a general Radislav Krstić teško je pretučen u britanskom zatvoru. Uslovi u estonskom zatvoru, u kojem dugogodišnju kaznu izdržava bivši predsjednik RSK Milan Martić, „nisu daleko odmakli od staljinističkih gulaga“.

On je istakao da je u pritvorskoj jedinici Haškog tribunala u Ševeningenu do sada umrlo devet pritvorenika, među kojima je sedam Srba – Đorđe Đukić, Slavko Dokmanović, Milan Kovačević, Slobodan Milošević, Momir Talić, Milan Babić i Miroslav Deronjić, a general Mrkšić je prvi koji je umro van Ševeningena.

U broj umrlih nisu uključeni oni koji su zbog podmakle bolesti pušteni iz pritvorske jedinice i ubrzo umrli na slobodi.

„Inače, Tribunal prema svom statutu ne može izreći smrtnu kaznu, ali i da može, teško da bi ih toliko, koliko ih je oboljelo na smrt i umrlo u njegovoj pritvorskoj jedinici, uključujući i smrt Mrkšića u lisabonskom zatvoru, osudio na tu kaznu“, zaključio je Štrbac.

Bivši komadant Srpske vojske Krajine general-major Mile Mrkšić, rođen u Vrginmostu, preminuo je juče u lisabonskom zatvoru u Portugalu, u kojem je od 2012. godine izdržavao kaznu po nalogu Haškog tribunala.

 

Izvor: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Vezane vijesti:

MILE MRKŠIĆ PREMINUO U ZATVORU – Jadovno 1941.

ŠTRBAC: DOKAZAĆEMO DA JE NAD SRBIMA IZVRŠEN GENOCID …

POČINjE PROCES U HAGU – Jadovno 1941.

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: