Ж | Ž

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

Неким пописивачима спорна вјерска припадност

Предсједник СНВ-а Милорад Пуповац
Предсједник СНВ-а Милорад Пуповац

Предсједник СНВ-а Милорад Пуповац указао је на уочене неправилности током пописа становништва у Смилчићу, Вишкову и Борову насељу и као највећи проблем издвојио одбијање пописивача да испитане грађане уписују као православце. Пуповац је истакао да се ради о озбиљном кршењу процедуре пописа и уставних права грађана Хрватске и оцијенио охрабрујућим што се људи нису преплашили, него су реагирали сходно закону
На изузетно посјећеној конференцији за медије коју су Милорад Пуповац и замјеник предсједника СНВ Саша Милошевић одржали 3. априла како би реагирали на уочене пропусте чиме би се спријечило њихово понављање, али и да се људи охрабре да јаве неправилности у попису с којима буду суочени.
Највећи пропуст десио се у четири домаћинства у селу Смилчић код Бенковца гдје је пописивачица сугерирала испитанима да се у вјерском погледу не могу изјаснити као православни него као гркокатолици, рекао је Пуповац и додао да је у Вишкову, опћини на рубу Ријеке у којој Срби имају значајно учешће, пописивач сугерирао испитанима да се у вјерском погледу могу изјаснити само као римокатолици, гркокатолици или остали. Грађани су на те појаве храбро реагирали и пријавили их у пописне центре.

Епархија далматинска СПЦ: Најгрубљи преступи према српском становништву Епархија далматинска са својим свештенством и верницима изражава најдубљу забринутост, пошто су већ првих дана пописа становништва у Републици Хрватској, уочени најгрубљи преступи према српском становништву, наводи се у саопћењу епархије. Попис становништва као најшири демократски чин мора бити израз слободе, иначе губи сваки смисао или се чак може претворити у сопствену супротност. Због случајева притиска и покушаја вештачке поделе међу Србима, апелујемо на све меродавне институције Републике Хрватске, али и матичне државе Србије, да у даљем току овог пописа становништва омогуће потпуну слободу изражавања, а наше вернике још једном позивамо да се, сходно благослову нашег Патријарха Иринеја, слободно и без страха изјашњавају као Срби православне вере, наводи се у саопћењу.

Тко стоји иза суспендираних пописивача?
– Отишли су у опћинске пописне центре и пожалили се, након чега је проведен нови попис на који нису имали примједбе, а о свему је обавијештен и носилац пописа, Државни завод за статистику који је врло професионално реагирао, суспендирајући пописиваче и контролоре, што је потврдио и директор ДЗС Иван Ковач.
Пуповац је рекао и да су у вуковарском кварту Борово насеље пописивачи сугерирали испитанима да се не морају изјаснити у погледу националне и вјерске припадности и језика који говоре.
– Према информацијама којима располажемо, пописивачи су инструкцију да тако поступе добили на едукацијама за пописиваче, каже Пуповац и додаје да је добио информацију да је након интервенције та пракса била прекинута.
– Реакције ДЗС су врло професионалне, али нас појава забрињава. Је ли могуће да пописивачи нису добили стриктне упуте о томе да се код питања етничке, вјерске или језичне припадности треба уносити оно што је декларирано од стране особа које се пописују, рекао је Пуповац, додајући да се не зна тко стоји иза ових случајева, али би то требало утврдити. Нагласио је и како, иако Устав јамчи грађанима право да се не декларирају, није посао пописивача да то грађанима и сугерирају.
– Желимо знати тко је на такав начин инструирао пописиваче и с којим намјерама они тако поступају, закључио је Пупавац.

Добра сурадња с ДЗС
Он је указао и на још један пропуст техничке природе–пописивачи нису код себе имали пописне формуларе на језику и писму мањина, талијанске у Истри и српске у источној Славонији, иако је предвиђено да их имају. Рекавши да су он и заступник Талијана Фурио Радин интервенирали у ДЗС, Пуповац је изразио очекивање да ће пописивачи убудуће имати уз себе и такве формуларе.
– Сурадња с ДЗС одлична, како у току припреме пописа, тако и за вријеме одржавања, што показује и њихово реагирање на ове случајеве, рекао је Пуповац и нагласио да не жели да ови догађаји баце сјену на цијели процес пописивања становништва.
Пуповац је указао на системски пропуст–иако су из Европе стигле сугестије да се поименично наведу све етничке заједнице, вјероисповијести и језици, у ДЗС су оцијенили да је довољно назначити хрватску националност и језик, као и римокатоличку вјеру, а да се остали посебно уписују. Тако се поред католичке вјере и хрватске националности и језика не нуди и могућност равноправног избора других националности и вјероисповијести.

Ненад Јовановић

Извор: СНВ

 

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

Помозите рад удружења Јадовно 1941. уплатом преко PayPal-a:

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: