Ж | Ž
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on vk
Share on email

Подијелите вијест:

НЕИСТИНИТА ОЦЈЕНА КИТАРОВИЋЕВЕ О ЗАШТИТИ ПРАВА НАЦИОНАЛНИХ МАЊИНА

Миодраг Линта

Миодраг Линта

Предсjедник Коалициjе удружења избеглица у Србиjи Миодраг Линта оциjенио jе да jе изjава хрватског предсjедника Колинде Грабар Китаровић да jе задовољна нивоом заштите националних права мањина у Хрватскоj цинична и неистинита.
Линта jе истакао да њена изjава не изненађуjе уколико се узме у обзир њена прошлост и политичко опредjељење, саопштено jе из Коалициjе.

“Броjне чињенице потврђуjу тезу да су преостали Срби у Хрватскоj грађани другог реда jер су дискриминисани од надлежних државних органа и у диjелу законодовства”, истакао jе Линта.

Он jе упозорио да у Хрватскоj већ двиjе године траjе антисрпска кампања чиjи jе циљ да се српским повратницима и прогнаним Србима пошаље порука да нису добродошли и да им jе наjбоље да се иселе или асимилуjу.

“У Хрватскоj не постоjи стварна политичка воља да се Србима врате њихова одузета права и испоштуjе уставни закон о правима националних мањина у вези са запошљавањем Срба у jавном сектору и употребом ћирилице и српског jезика у друштевном и jавном животу”, закључио jе Линта.

Савjет Европе изразио jе jуче жаљење због одлуке Градског виjећа у Вуковару да измиjени Статут и укине употребу ћириличних табли и позвао Хрватску да поштуjе Европску повељу о регионалним и мањинским jезицима.

Китаровићева jе истакла да jе задовољна достигнутим нивоом заштите права националнх мањина у Хрватскоj, те да jе на политичарима да граде повjерење и омогуће суживот између већинског хрватског и припадника националних мањина, посебно српске.

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

Везане виjести:

осуда фашистичког понашања замjеника градоначелника

ПОЛИТИЧКИ ПРОГРАМ ХДЗ-а ЈЕ ЕТНИЧКО ЧИШЋЕЊЕ

Вуковар: И званично укинули ћирилицу – Jadovno 1941.

САЧУВАТИ ЋИРИЛИЦУ – Jadovno 1941.

ЋИРИЛИЦА ДИО ИДЕНТИТЕТА СРПСКОГ НАРОДА И КУЛТУРЕ …

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on vk
Share on email

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941. уплатом преко PayPal-a:

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: