Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Neistine i uvrede na račun Srba u čestitki Kitarovićeve

Predsjednik Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović u čestitki građanima povodom Dana antifašističke borbe, 22. juna, iznijela je više neistina i uvreda na račun Srba, upozorio je predsjednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta.

Originalan snimak bacanja u jamu načinjen krajem jula ili početkom avgusta 1941. wikipedia.org
Originalan snimak bacanja u jamu
načinjen krajem jula ili početkom
avgusta 1941. wikipedia.org

Linta je ukazao da je Kitarovićeva u čestitki navela da je “svojim učešćem na strani antihitlerovske koalicije hrvatski narod, zajedno sa pripadnicima nacionalnih manjina, dao važan doprinos pobjedi nad fašizmom i nacizmom”, kao i da je odlukama ZAVNOH-a postavljen temelj za proglašenje Hrvatske nezavisnom državom, koja je, kako tvrdi, odbranjena “od velikosrpske agresije” u proteklom ratu.

Predsjednik Saveza Srba iz regiona podsjeća da je hrvatski narod do kraja 1943. godine većinski učestvovao na strani zločinačke i fašističke NDH koja je počinila genocid nad srpskim narodom u skladu sa ustaškom doktrinom da “trećinu Srba treba pobiti, trećinu pokatoličiti i trećinu iseliti”.

Linta je naveo da je istraživanje profesora na Filozofskom fakultetu u Zagrebu jevrejskog porijekla Ive Goldštajna pokazalo da je u partizanskim jedinicama na području Hrvatske krajem 1941. godine bilo otprilike 77 odsto Srba i 21,5 odsto Hrvata.

“Do septembra 1943. godine udio Hrvata je porastao na 34 odsto. Tek nakon kapitulacije Italije počeo je masovniji priliv Hrvata u partizanske jedinice jer se već tada znao ishod Drugog svjetskog rata”, istakao je Linta u pisanoj izjavi.

Tek krajem rata pripadnici partizanskih jedinica na području Hrvatske, prema navodima Goldšajna, bili su 61 odsto Hrvati, 29 odsto Srbi, a ostalo su bili pripadnici nacionalnih manjina.

Linta je izrazio žaljenje što Kitarovićeva u čestitki nije navela nespornu činjenicu da je maja 1944. godine u Topuskom na Kordunu održano Treće zasjedanje ZAVNOH-a na kome je, između ostalog, usvojena Deklaracija o osnovnim pravima građana Demokratske Hrvatske.

“Navedenom deklaracijom Srbi u Hrvatskoj su zbog svoje brojnosti i ogromnog doprinosa za antifašističku borbu postali konstituvan narod zajedno sa Hrvatima, što znači da su bili ravnopravni u svakom pogledu”, istakao je Linta.

On je naglasio da je tu konstitutivnost Srbima oduzeo Hrvatski sabor nakon višestranačkih izbora i krajem 1990. godine donio Ustav kojim su svedeni na nacionalnu manjinu.

“Takođe, umjesto da hrvatska predsjednica u svojoj čestitki jasno osudi činjenicu da su tzv. Božićnim Ustavom Srbi bili potpuno obespravljeni jer im nisu nisu bila garantovana čak ni manjinska prava, ona ih je proglasila agresorima”, ukazao je Linta.

On je istakao da je Kitarovićeva u čestitki iznijela i “izjavu uvredljivu za Srbe: da se s punim poštovanjem treba odnositi prema svim poginulim tokom Drugog svjetskog rata, što znači i prema ustaškim zločincima”.

Izvor: SRNA

 

Vezane vijesti:

Linta: Hrvatska postaje faktor nestabilnosti u regionu …

Linta: Nema volje da se nađe rešenje za proterane Srbe …

Linta: U Zagrebu nema političke volje da se kazne zločini nad …

„Hrvatski narod dao značajan doprinos pobedi nad fašizmom“

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: