Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Nedopustivo da Srbija finansira film o Srebrenici Jasmile Žbanić

Datum objave: utorak, 24 jula, 2018
Objavljeno u Podrinje
Veličina slova: A- A+

Profesor univerziteta Miroljub Jevtić rekao je da bi bilo nedopustivo da Srbija finansira film o događajima u Srebrenici iz 1995. godine koji priprema bošnjački režiser Jasmila Žbanić.

Profesor univerziteta Miroljub Jevtić
Profesor univerziteta Miroljub Jevtić
Foto: Politika

Jevtić je naveo da nije iznenadila vijest da Žbanićeva priprema ovaj film, nego da će tražiti novac od Srbije, te ocijenio da bi, ako Beograd pristane, to bio mazohizam svojstven samo narodima koji su odlučili da umru.

On je u tekstu za “Politiku” napomenuo da su se u Srebrenici dogodila krivična djela, da su ih počinili neki ljudi u srpskim uniformama, ali da mnogi od počinilaca nisu Srbi i da bi, prije kažnjavanja izvršilaca, trebalo utvrditi ko je kriv za to što se dogodilo.

Jevtić, koji je i urednik časopisa “Politikologija religije”, rekao je da će onaj ko proučava uticaj religije na politiku zaključiti da je za rat u BiH primarno odgovoran onaj koga niko ne spominje, a to su Islamska vjerska zajednica /IVZ/ i njena produžena ruka Stranka demokratske akcije /SDA/, zbog planiranja i huškanja na rat.

On je ocijenio da su za okolnosti koje su dovele do srebreničkih događaja 1995. godine odgovorne IVZ i SDA i ako neko treba da odgovara, onda je to vrhovno starješinstvo te vjerske zajednice i glavni odbor SDA.

“Oni bi za planiranje i huškanje na rat svi trebalo da budu na robiji. A, tek onda i svi oni koji su počinili krivična dela. Dakle i Srbi bi trebalo da odgovaraju. To film, koji se sprema, neće reći. Zato je finansiranje takvog projekta nedopustivo”, istakao je Jevtić.

Jevtić je podsjetio da je barem dvije godine prije izbijanja rata u BiH, IZV u skoro svakom broju svog službenog glasnika propagirala rat i uništenje nemuslimana, dok su vjernici bili inspirisani da prihvate kao islamski neophodno uništenje cijelog neislamskog svijeta.

On je naveo da je u vjerskim službenim novinama u “Preporodu”, IVZ i prije “Islamske države” tražila halifat i uništenje nemuslimana.

Jevtić je podsjetio da je tadašnji poglavar IVZ Jakub Selimoski na sastanku Svjetskog savjeta za džamije u Meki 1992. godine, prije ubijanja srpskog svata na Baščaršiji u Sarajevu, tražio da ovo tijelo kao politiku Organizacije islamske saradnje prihvati da svi muslimani svijeta učine da BiH dobije nezavisnost.

On podsjeća da je Selimoski tražio i da Kosmet dobije nezavisnost, da se u Makedoniji podijeli suverenitet između pravoslavnih i muslimana, kao i da Sandžak /Raška/ dobije autonomiju, a ovi njegovi zahtjevi su prihvaćeni.

“Kako vidimo, ostaje da se ostvari ukidanje Republike Srpske i da Raška oblast /Sandžak/ dobije autonomiju i tako razbije politički poredak Srbije i Crne Gore”, navodi Jevtić.

On podsjeća da, kada je izbio rat u BiH, IVZ ga je fetvom proglasila džihadom, poručujući muslimanima da u borbu kreću uz uzvike “Alahu ekber”, kao i da će, ako poginu, biti proglašeni šehidima /mučenicima za vjeru/.

“Dakle, pokazuje se da je IVZ preteča `Islamske države`. Tako vidimo da su IVZ i SDA još pre izbijanja rata pripremali da rat počne sa namerom da se uništi hrišćanstvo”, ocijenio je Jevtić.

S druge strane, napominje on, ako se pregleda štampa Srpske pravoslavne crkve /SPC/ u tom periodu, neće se naći nijedan tekst u kojem se propagira rat sa muslimanima.

“Posebno je važno da /ratni bošnjački komandant iz Srebrenice/ Naser Orić i sada najavljuje rat. Ali, on je manje važan od onih kojima je to kazao. To se desilo u prostorijama Islamske pedagoške akademije. Slušaoci, aktuelne i buduće hodže su gromoglasnim aplauzom pozdravile najavu rata. To je `umereni bosanski islam`”, naveo je Jevtić.

“Blic” je nedavo pisao da će producenti filma o stradanju u Srebrenici iz 1995, koji priprema režiser iz BiH Jasmila Žbanić, zatražiti finansijsku pomoć od Srbije i da planiraju da ponude Srbiji da uđe u koprodukciju projekta.

Projektovani budžet za film o Srebrenici koji, prema podacima sa portala Skrindejli /screendaily.com/, ima radni naslov “Kuda ideš, Aida” /Quo vadis, Aida/, iznosi oko 4,5 miliona evra.

U rad na filmu već su se uključile neke zemlje, kao što su Njemačka i Švajcarska, a na istom portalu piše da je film podržala i Norveška.

Izvor: SRNA

Vezane vijesti:

Da li će Srbija finansirati film o Srebrenici?

Zločin bez kazne – stradanje Srba u srednjem Podrinju (VIDEO)
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

3 odgovora na „Nedopustivo da Srbija finansira film o Srebrenici Jasmile Žbanić“

Zabrinut kaže:

Da ali gdje je Jevtić.Nigdje.A oni koji su skrivali istine koje je on iznosio i doprinosili uništavanju Srba su srpskim novcem finansirani i nagrađivani.Darko Tanasković najviše.Sve je činio da spriječi Jevtićeva upozorenja.Za nagradu ga je Dodik postavio za direktora Akademije diplomatske republike srpske a akademija nauka srpske ga je izabrala za člana

Nišlija kaže:

Taj Darko Tanasković je najopasniji neprijatelj koga Srbi imaju među intelektualcima.Trilaterlna komisija i masooni čiji je vrlo istaknuti član ga guraju.Tako je kao nijedan neprofesionalno diplomata tri puta bio ambasador.Pazite nije član partije a ambasador aJUL u Turskoj,Tadića u Vatikanu.A šta će on tamo,šta zna o Vatikanu.I Vučićev u UNEDsko.Uzaludje pokojniIso Kalač Kao .Srbin musliman upozoravao da Tanasković radi za Aliju ništa nije vredelo.Tanasković je dobio zadatak da slomi Jevtićeva upozorenja,da bi muslimani slomili Srbe

Penzioner kaže:

Ovaj Jevtić je genije.Jedini je primetio da na kraju 20 veka islamsko pitanje jeste važnije za Srbe od hrvatskog.Nažalost niko ga nije shvatio

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top