fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Nečuveni albanski vandalizam i divljaštvo na srpskim grobljima na Kosmetu ! Uništili više od 10.000 spomenika

Nečuveni albanski vandalizam i divljaštvo  na srpskim grobljima na Kosmetu !

Uništena srpska groblja
Uništena srpska groblja

Na dve trećine teritorije KiM (ukupna površina 10.886 km2) u potpunosti uništili, od 1999. godine,  na više od  280 srpskih  groblja više od 10.000 spomenika što je nečuveno divljaštvo u Evropi. – Ruše i spomenike boraca protiv fašista . – Srušili sve spomenike srpskih pisaca i istorijskih ličnosti.

Po zloglasnoj  i zastrašujućom  Hitlerovoj fašističkoj  teoriji iz “Majn kampfa”(“Mojaborba”) :  “ Ako jednom narodu uništite spomenuke  tog naroda neće biti tu u drugom kolenu” –  Albanci od 1999. godine na Kosovu i Metohiji sistematski uništavaju srpske crkve , manastire , srpska groblja i spomenike na njima, spomenike srpskih istorijskih ličnostim spomen ploče i druga obeležja, spomen česme ….  Tako, su srušili spomenike Milošu Obiliću iz centra Obilića, caru Lazaru iz centra Gnjilana, kao i spominike Vuka Karadžića, Dositeja Obradovića, Petra Petrovića Njegoša… a uništili su i  dva puta spomen ploču kidnapovanih srpskih novinara  1998. godine,  Đura Slavuja i Ranka Perinića postavljenu pre  dve  godine kod Velike Hoče na mesto otmice.

Prema još nepotpunim podacima Raško – prizrenske eparhije  i OEBS-a  iz  2011. godine, od dolaska međunarodne vojne i civilne misije na Kosovu i Metohiji,  polovinom 1999. godine  do kraja 2011,  Albanci su  uništili i polomili  na 280 srpska groblja više od  10.000 spomenika što je do sada nezabeleženi vandalizam u Evropi. Na površini od  8.000 km  kvadratnih , od ukupne teritorije  Kosova i Metohije 10.886  kvadratna kilometra,  danas nema nijednog čitavog srpskog groblja. U Metohiji  su ostala čitava  samo  dva srpska groblja,  u Crkolezu u opštini Istok i selu Banje u opštini Srbica   dok  na  centralnom Kosovu nema nijednog  očuvanog srpskog groblja. Na srpskim grobljima u potpunosti je uništeno i 90 kapela a preostala  srpska groblja se i danas nesmetano zatiru , uništavaju, preoravaju  i  pretvaraju u deponije.

Divljaštvo Albanaca

U istoriji civilizacije u Evropi takvo divljaštvo i vandalizam jednog naroda nad mrtvima  nigde nije zabelezeno. Albanska surovost  prema mrtvima postaje još veća kada se zna da su pojedina groblja, posle uništenja spomenika na njima, minirali kao ono u Starom Grackom kod Lipljana na kome je sahranjeno  i 14 srpskih žeteoca koje su ubili albanski teroristi na njivi  jula 1999. godine . Na više od 60  groblja apsolutno  nema nijednog spomenika , oko kojih su polomljene ili  odnete ograde.

Kfor je na  mnogim ogradama  srpskih groblja postavljao bodljikavu žicu ali ni to nije sprečio albanske vandale da ruše i uništavaju  spomenike.  Bodljikavom  žicom ograđeno je i veliko srpsko groblje u južnom delu Kosovske Mitrovice ali  to ništa nije pomoglo da se spreči uništenje 800 spomenika na njemu. Više od 800 spomenika polomljeno je i uništeno na srpskom groblju u Prištini.

— Na mitrovičkom srspkom groblju u južnom, albanskom, delu grada  Srbi ne sahranjuju umrle od juna 1999. godine zbog bezbednosti. Pre neku godinu UNMIK  je dao Albancima novac da očiste srpsko groblje, a oni su tu akciju sproveli tako što su uništavali krstove na spomenicima i lomili slike umrlih. Evropa je prisutna na Kosmetu ali, nažalost ne preduzima ništa da spreči zatiranje srpskih groblja i srpskih svetinja. Čak se niko ne oglašava da osudi  ovako divljastvo i vandalizam – kaže mitrovički paroh stafrofor Milija Arsović.

Oko 10. januara 2013.godine na jednom , od dva srpska groblja, u Kosovom Polju, uništeno je  56 spomenika.

—Pored uništenja spomenika albanski vandali  redovno  ispoljavaju nečuvenu anticivilizaciju  na grobljima i mrtvima. Zatekli smo više puta na groblju kućice za pse , kosti životinja  i uginule životinje   verovatno da ponize mrtve. Svi su u međunarodnoj zajednici na Kosovu i Metohiji upoznati o ovom divljaštvu Albanaca. Svi oni to  osuđuju ali treba stati na put tim nedelima – kaže  sveštenik iz Kosova Polja  jerej Nikola Dragićević.

Lingvocid

Srpsko groblje u  Belom Polju kod Peći  naočigled međunarodnih mirovnjaka pretvoreno je u smetlište, dok je  ono na periferiji Đakovice , na kome je sahranjeno i nekoliko francuskih vojnika iz Prvog  svetskog rata , pretvoreno  u deponiju, i sada nema nijednog detalja koji bi govorio da je tu bilo groblje.

Prema rečima prištinskog paroha  oca Miroslava , na grobljima na centralmom Kosovu i Metohiji albanski vandali su otvarali grobnice i iz mnogih rasturili posmrtne ostatke. To je i razlog što ima sve veći broj slučajeva da Srbi iskopavaju posmrtne ostatke svojih najbližih i ponovo ih sahranjuju negde u Srbiji, tamo gde su potomci našli novi zavičaj.

Do sada se niko nije bavio materijalnom štetom uništenja spomenika  na srpskim grobljima na Kosovu i Metohiji i drugih objekata na njima. U svakom slučaju materijalna šteta je veća od pet miliona eura,  kada se uzme u obzir, da u proseku jedan spomenik košta 500 eura.

Albanci  danas preko srpskih groblja  prave puteve , pretvaraju  ih u deponije, pašnjake i utrine pa  i njive a od spomenika često prave staze pa i ograde oko kuća.

–Uništene  zapise, natpise , rukopise, sveštene knjige  i čitave biblioteke , teško je da će mo ikada izbrojati i nadoknaditi. Deo tog nenadoknadivog  jesu uništeni spomenici  i spomenički natpisi na grobljima širom Kosova i Metohije. Uništavanjem  nadgrobnih belega Srba  na grobljima, Albanci ne samo da čine nepojmljiv greh prema mrtvima, rodbini i prijateljima umrlih, već zatiru neprocenjeno bogatstvo kamene ornamentike i simbolike i ništa manje, jezičko nasleđe. Spomenički natpisi predstavljaju spontano i kolektivno  podhranjenu jezičku građu koja pruža obilje  podataka važnih  za izučavanje pojedinih  pitanja jezika, antroponimije, dijalektskih i drugih specifičnosti—kaže lingvistkinja  prof. Prištinskog Univerziteta sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici Mitra Reljić.

Zoran Vlašković

Izvor – KMnovine

OPASKA

Evo i muslimanskog (albanskog) groblja u severnom delu Kosovske Mitrovice…koje nije ni taknuto, a tako i treba. Svaka čast Srbima iz Mitrovice. Ovo je primer iz koga se mnogo može naučiti. E to su prosvećeni i civilizovani ljudi !!!

Albansko groblje

 

 

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: