fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Nećak: Naprednjaci nemaju osećaj šta znači žrtva

U Srbiji ne mogu da se dogode krupne stvari bez Vučićevog znanja. Najbolji izgovor za greške mu je da nešto nije znao ili da nije upućen – kaže za Danas član UO Muzeja genocida Srbije Aleksandar Nećak, upitan da li veruje predsedniku Srbije da nije znao da je na Starom sajmištu, prostoru nekadašnjeg nacističkog logora, Srpska napredna stranka otvorila mesnu kancelariju i okačila stranačka obeležja.

Foto: Twitter
Foto: Twitter

Aleksandar Vučić je, dok je bio u Davosu, upitan za komentar o naslovnoj strani lista Danasa na kojoj smo objavili fotografiju i tekst o stranačkim obeležjima SNS u Starom sajmištu, rekao da ne zna o čemu se radi i da nije video.

– Ako je bilo ko bilo šta pogrešio, mi ćemo se izviniti, rekao je Vučić. Međutim, Aleksandar Nećak smatra da je sve to predizborna predstava za javnost.

– Apsolutno sam ubeđen da ne mogu da se dese ovako krupne stvari a da on to ne zna. Nije ovde reč o uređenju nekog parka, već o narušavanju prostora koji bi trebalo da bude memorijalni kompleks žrtvama ubijenim u gasnim komorama za vreme Drugog svetskog rata. Politička je odluka da se u kampanji istakne stranački transparent, ali na pogrešnom mestu. Naprednjaci u svojim glavama nemaju osećaj šta znači žrtva i spomen obeležje. Oni samo imaju zadatak da na što prometnijem mestu istaknu svoje znamenje ne bi li tako skrenuli pažnju budućim glasačima – ističe Nećak. On smatra da će se Vučić zbog toga i izviniti, kako bi se dodvorio svojim glasačima.

Savez jevrejskih opština Srbije nije reagovao na stranačke transparente na Starom sajmištu, jer, kako za Danas navodi predsednik SJOS Robert Sabadoš, tamo postoje brojni objekti koji narušavaju ovaj prostor.

– Tamo imate automehaničarsku radionicu, gimnastičku dvoranu, restoran… Pitanje je kada će na Sajmištu napokon da se napravi memorijalni kompleks. Do sada, očigledno nije bilo političke volje da se to uradi – kaže Sabadoš. Nekoliko puta su na gradskom nivou formirane komisije koje su se tim pitanjem bavile, ali je prošlog septembra formirana republička komisija, te se jevrejski savez nada da će konačno naći rešenje za podizanje memorijalnog kompleksa.

Potpredsednica DS Tamara Tripić kaže za Danas da je Srpska napredna stranka reklamom, a i samom činjenicom da je mesni odbor svoje stranke smestila na prostor koji se vezuje za strašnu smrt više od 7.000 Jevreja, Srba i Roma, pokazala veliko nepoštovanje prema žrtvama i istorijskim okolnostima koje se vezuju za taj prostor.

– Vučić možda nije znao za zastavu ali zna gde mu je sedište mesnog odbora i skandalozno je kako kao predsednik nije zaštitio istorijsku tragediju upravo svojih građana i sprečio svoju stranku da Staro sajmište postane mesto promocije jedne, makar to bila i njegova stranka – naglašava Tripić.

Na Starom sajmištu tokom Drugog svetskog rata bio je koncentracioni logor, najpre za Jevreje, a posle za komuniste, partizane i antifašiste. U njemu je u gasnim komorama ubijeno oko 7.000 Jevreja, mahom žena i dece. Jedini je prostor te vrste na teritoriji Evrope na kojem nije podignut memorijalni kompleks u znak počasti prema žrtvama.

Dačić: Moramo ostati posvećeni sećanju na žrtve Holokausta

– Borba protiv antisemitizma i zločina antisemitske mržnje je od neposrednog značaja za bezbednost i stabilnost naših društava, rekao je juče ministar spoljnih poslova Ivica Dačić na međunarodnoj konferenciji o odgovornosti država, institucija i pojedinaca u borbi protiv antisemitizma i zločina antisemitske mržnje na prostoru OEBS-a, koja se održava u Rimu. U svom govoru Dačić je naglasio da nečuveni karakter Holokausta uvek treba da za sve nas ima univerzalno značenje.

– Moramo ostati posvećeni sećanju i odavanju počasti žrtvama, iznošenju stravične istine o Holokaustu i suprotstavljanju onima koji je iskrivljuju ili poriču, kao i borbi protiv antisemitizma, rasizma i predrasuda – istakao je Dačić. On je potom prisustvovao audijenciji kod Pape Franje, organizovanoj za šefove delegacija učesnika Konferencije OEBS-a.

Piše: K. Živanović

Izvor: DANAS

Vezane vijesti:

Aleksandar Nećak: SEĆANjE NIJE DOVOLjNO | Jadovno 1941.

Aleksandar Nećak: Svedok sam prećutnog gajenja zaborava …

Srbija će podići Memorijal žrtvama genocida i holokausta …

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: