fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

NE ZABORAVITI ŽRTVE I DA SU SRBI IMALI DVA ANTIFAŠISTIČKA POKRETA

Aleksandar Čotrić
Aleksandar Čotrić

Predsjednik stalne delegacije Skupštine Srbije u Interparlamentarnoj skupštini pravoslavlja Aleksandar Čotrić istakao je na međunarodnoj konferenciji u Dizeldorfu da je srpski narod dao veliki doprinos i žrtve u borbi protiv fašizma u Drugom svjetskom ratu i da je imao dva antifašistička pokreta – partizanski i rojalistički.

Čotrić je na konferenciji pod nazivom „Drugi svjetski rat – hrišćansko stanovište sedamdeset godina kasnije“ naglasio da je svijest o prošlosti jedan od preduslova da se izbjegnu slični zločini u budućnosti, a da moralna ocjena i osuda zločina igraju važnu ulogu u obrazovanju mladih, saopšteno je iz Skupštine Srbije.

„U Drugom svetskom ratu poginulo je oko 1,2 miliona Srba, a najviše ih je stradalo na teritoriji Nezavisne Države Hrvatske (NDH) u kojoj je izvršen genocid nad srpskim pravoslavnim stanovništvom“, naveo je Čotrić.

On je dodao da je prema procjenama u toj „marionetskoj nacističkoj državi“ ubijeno oko milion Srba, a u samo jednom ustaškom koncentracionom logoru – Jasenovcu ubijeno je oko 700.000 civila – djece, žene, muškaraca i starih, isključivo zbog toga što su bili Srbi i što su pravoslavne vjere.

Čotrić je podsjetio i da je u NDH uništeno, spaljeno, oštećeno ili oskrnavljeno više od 450 pravoslavnih crkava, ubijeno više od 150 sveštenika, a ubijeno, protjerano i pokatoličeno više od milion pravoslavnih Srba.

„Žrtve nacističkih zločina zaslužuju saosećanje, razumevanje i priznanje patnji koje su im nanesene, a mi to ovom konferencijom i činimo“, zaključio je Čotrić.

Konferenciju je organizovala Interparlamentarna skupština pravoslavlja u saradnji sa parohijom pravoslavne crkve Svetog apostola Andrije u Dizeldorfu a, između ostalih, učestvovali su poslanici iz parlamenata Grčke, Rumunije i Jermenije.

Izvor: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

Vezane vijesti:

Partizani su iz Hrvatske proterani – Jadovno 1941.

Aleksandar Čotrić: Uvedimo i dan sećanja na zločine komunista

Unaprediti razmenu informacija između matice i dijaspore …

SRBI TREBA OD JERMENA DA UČE O KULTURI SJEĆANjA …

 

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: