Ж | Ž

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

Не може се прихватити позитивна оцјена рада

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/Nedeljko Mitorovic.jpgПредсjедник Републичке организациjе породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Недељко Митровић сматра да се не може прихватити позитивна оцjена рада Међународне комисиjе за нестала лица у БиХ, jер jе она, како jе рекао, била пристрасна.

Митровић jе рекао Срни да не може бити задовољан резултатом од 70 одсто идентификованих пронађених несталих лица за 19 година рада.

“Да су риjешили 90 одсто, онда бисмо рекли да су заиста били ангажовани, а од тог броjа врло су мало учествовали у проналажењу несталих Срба”, рекао jе Митровић.

Према његовим риjечима, Комисиjа се углавном базирала на проналажењу несталих Бошњака и била десна рука Хашког трибунала, како би прикупили што више материjала за процесуирање Срба за ратне злочине.

“Једино признаjемо увођење ДНК анализе посмртних остатака, што не значи да се она не би увела да ниjе било Комисиjе у БиХ”, рекао jе Митровић.

Коментаришући потписивање Оквирног споразума у Бриселу, на основу коjег jе Комисиjа постала самостална међународна организациjа, Митровић jе рекао да се на таj начин потврђуjе да jе она у БиХ била илегално и да се наметнула захваљуjући надмоћи САД.

“Они су практично били америчка комисиjа за нестала лица и проводили су одређену политику коjа ниjе била у интересу чак ни српских жртава рата”, рекао jе Митровић.

Холандиjа, Велика Британиjа, Шведска, Белгиjа и Луксембург потписале су 15. децембра Оквирни споразум на основу коjег jе Међународна комисиjа за нестала лица постала самостална међународна организациjа са властитом управљачком структуром и међународним надлежностима.

Из ИЦМП-а jе наjављено да ће наставити да пружа помоћ земљама западног Балкана бар до краjа 2016. године.

На конференциjи за новинаре у Сараjеву наведен jе податак да jе до сада у БиХ од 32.000 несталих пронађено и идентификовано 70 одсто.

ИЦМП jе основан 1996. године као одговор на 40.000 несталих на подручjу земаља бивше Југославиjе, а од 2003. године ради на проналажењу и идентификациjи несталих и у другим земљама свиjета.

Извор: https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

Везане виjести:

МИТРОВИЋ: НЕМА МЈЕСТА ЗАДОВОЉСТВУ ИЦМП-а – Jadovno …

МИТРОВИЋ: ОТВОРЕНО ПИСМО СУОСНИВАЧИМА ИНСТИТУТА

МИТРОВИЋ: ПОРАЖАВАЈУЋА ОДЛУКА

МИТРОВИЋ: НЕЋЕМО ОДУСТАТИ ОД ИСТИНЕ О СТРАДАЊУ СРБА У САРАЈЕВУ

МИТРОВИЋ: ЗАСТОЈ У ПРОЦЕСУИРАЊУ ЗЛОЧИНА НАД СРБИМА

МИТРОВИЋ: ДИЈАЛОГ ВРАТИТИ НА ПОЧЕТНЕ ПОЗИЦИЈЕ

Атлас Покоља

 
 

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

Помозите рад удружења Јадовно 1941. уплатом преко PayPal-a:

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: