fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

МИТРОВИЋ: ПОРАЖАВАЈУЋА ОДЛУКА

nedeljko_mitrovic1.jpg

БАЊАЛУКА, (СРНА) – Поражаваjућа jе одлука Управног одбора Института за нестала лица БиХ да подржи инициjативу упућену Тужилаштву БиХ коjа предвиђа попис и сахрану тиjела у општинама гдjе су ексхумирана, сматра предсjедник Организациjе породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила Српске Недељко Митровић.

„Ова одлука jе поражаваjућа, jер се из овога jасно види да Управни одбор Института за нестала лица БиХ не доноси одлуке самостално, нити у интересу процеса тражења несталих и поштовања породица несталих“, рекао jе Митровић Срни.

Он тврди да да jе Управни одбор Института под „великим утицаjем Међународне комисиjе за нестала лица, коjа jе и идеолог оваквог срамног начина рjешавања проблема неидентификованих тиjела“.

„Поставља се питање каква jе легитимност и легалност Управног одбора Института, чиjим члановима jе истекао мандат jош 2009. године“, нагласио jе Митровић.

Према његовим риjечима, ако овакав став Управног одбора Института буде кључан да Тужилаштво БиХ донесе такву наредбу, породице погинулих из Српске покренуће у том случаjу уставно питање легитимности и легалности, укључуjући раниjе усвоjене закључке Предсjедништва и Одбора Републичке организациjе породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила.

„Наш став ће у таквоj ситуациjи бити да jе Институт нелегитиман, поготово ако се узме у обзир чињеница да су представници Српске на сjедници Савjетодавног одбора Института изниjели став да jе доношење ове наредбе за Српску неприхватљиво у оваквоj форми“, истакао jе Митровић.

Он jе закључио да породице несталих из Српске никада неће пристати да неидентификована тиjела буду измjештена из спомен-костурница у Републици Српскоj, па макар то бранили властитим тиjелима.

Управни одбор Института за нестала лица БиХ подржао jе на данашњоj сjедници инициjативу упућену Тужилаштву БиХ коjом jе предвиђен попис и сахрана тиjела у општинама гдjе су ексхумирана.

Тим за координациjу активности и истраживање ратних злочина и тражење несталих лица Републике Српске наjавио jе 22. фебруара да ће упутити писмо Тужилаштву БиХ у коjем ће затражити да Колегиjум Тужилаштва не разматра наредбу достављену из Института за нестала лица коjа предвиђа попис и сахрану тиjела у општинама гдjе су ексхумирана, jер нема законско право на то.

Српски члан Колегиjума директора Милутин Мишић тврди да jе наредбу коjа предвиђа попис и сахрану тиjела у општинама гдjе су ексхумирана на давање мишљења Тужилаштву БиХ уручио члан Колегиjума директора Института Марко Јуришић. Мишић jе раниjе рекао да ова наредба ниjе усаглашена на Колегиjуму директора Института, нити jе у име Колегиjума упућена Тужилаштву БиХ.

Удружења породица несталих лица у Републици Српскоj успротивила су се и оштро осудила потез Института за нестала лица БиХ коjим се налаже враћање посмртних остатака на мjесто гдjе су пронађени.

 

Извор: срна

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: