Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Navršilo se 25 godina od ubistva Srba u Mašićkoj Šagovini

Datum objave: ponedeljak, 19 decembra, 2016
Veličina slova: A- A+

Danas se navršava 25 godina od ubistva 55 ljudi iz sela Mašićka Šagovina, kod Novske, koje su zarobile, a potom na svirep način ubile hrvatske snage, predvođene generalom Vinkom Štefanekom, prilikom upada u selo tokom obilježavanja slave Svetog Nikole.

Svijeće

Za zločin u Mašićkoj Šagovini još niko nije odgovarao ni pred domaćim, ni pred  međunarodnim sudovima, saopšteno je iz Dokumentaciono informacionog centra “Veritas”.

Među zarobljenim i ubijenim žiteljima, bio je 31 civil i pripadnik Teritorijalne odbrane iz Mašićke Šagovine, a ostalo su bili dobrovoljci iz Srbije koji su sa njima proslavljali Svetog Nikolu.

U napadu na selo, koje su više od 90 odsto činili Srbi, učestvovali su pripadnici 108. i 121. brigade Zbora narodne garde /ZNG/ Hrvatske, a napadom je komandovao Vinko Štefanek, danas brigadni general Hrvatske vojske.

Pod komandom Štefaneka bili su i nedavno pohapšeni i procesuirani pripadnici HVO-a za ratne zločine počinjene nad većim brojem pripadnika srpske nacionalnosti na području Orašja.

U Mašićkoj Šagovini je prema nalogu Hrvatske vojske pokopano 28 leševa, većina pod imenom, a skupljali su ih i ukopavali njihovi rođaci, među kojima i Cvetanka Milosavljević, koja je morala pokopati i svoja dva sina Tihomira /20/ i Dragana /23/.

Sa ove lokacije do 2013. godine, u pojedinačnim ekshumacijama, ekshumirano je i predato srpskoj strani najmanje pet leševa, koji su nakon toga identifikovani i preuzeti od njihovih porodica.

Hrvatska strana je početkom januara 1992. godine predala pripadnicima JNA najmanje pet leševa iz ovog događaja nad kojima je izvršena obdukcija na VMA.

Leševi su bili izmasakrirani u tolikoj mjeri /razbijene glave, polomljeni udovi, odsječeni nosevi i jezici, zabijeni klinci pod nokte…/ da još nisu identifikovani, već su pod oznakom NN sahranjeni na groblju Lešće, gdje se i sada nalaze.

Sa groblja u Mašićkoj Šagovini, u oktobru 2013. godine, u organizaciji Uprave za zatvorene i nestale koja djeluje pri hrvatskom Ministarstvu branitelja, uz prisutnost članova Komisije Vlade Srbije za nestale, ekshumirani su posmrtni ostaci 19 žrtava.

Nakon toga su ti ostaci prevezeni u Zavod za sudsku medicinu i kriminalistiku u Zagreb radi identifikacije, od kojih je većina preliminarno identifikovana.

Među preliminarno identifikovanima nalazi se i posmrtni ostaci Tihomira Milosavljevića i starijeg bračnog para Savke i Antala Borbelj, za koje članovi porodice, iako pozvani, nisu došli na konačnu identifikaciju, koja je bila zakazana za 16. decembar ove godine u Zagrebu.

Za ostale leševe se ne zna ni mjesto ukopa.

U Mašićkoj Šagovini je prema popisu stanovništva iz 1991. godine živjelo 209 stanovnika, od kojih 189 /90 odsto/ Srba, 16 /sedam odsto/ Hrvata i četiri Jugoslovena.

Dvadeset godina kasnije, prema popisu iz 2011. godine, u ovom selu je popisano sedam žitelja, od kojih dva muškarca i pet žena, bez oznake o nacionalnoj pripadnosti.

Izvor: SRNA

 
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top