Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Navršava se 26 godina od hrvatskog zločina nad kupreškim Srbima

Datum objave: četvrtak, 5 aprila, 2018
Objavljeno u Ostalo, Otadžbinski rat
Veličina slova: A- A+

Sutra se navršava 26 godina od kada su pripadnici hrvatskih jedinica ZNG-a, HOS-a, HVO-a zauzeli Kupres i sva srpska sela na Kupreškoj visoravni, a u akciji koja je trajala od 3. aprila ubijena su 54 srpska civila i teritorijalca, dok je njih 150 odvedeno u logore u zapadnoj Hercegovini i Hrvatskoj, u kojim su preživjeli golgotu, saopšteno je iz Dokumentaciono-informacionog centra “Veritas”.

Kupres Foto: NovaBila.info
Kupres

Iz “Veritasa” podsjećaju da se 16 Kuprešaka do danas vodi kao nestalo, a da za brutalno iživljavanje nad civilima niko nije procesuiran, iako se znaju imena svih žrtava i više od sto učesnika u njihovoj golgoti.

Prema dokumentaciji ovog centra, Hrvati su 6. aprila u restoranu firme “Kvalitet” sakupili šezdesetak srpskih teritorijalaca i civila i odmah ubili Stevu Lugonju i Dragana Čelebića.

Narednog dana, oko 4.00 časa su polugole zatvorenike, po snijegu i hladnoći natjerali da pješače 23 kilometra do Šujice i tom prilikom prvo ranili, a potom rafalom iz puške likvidirali Žarka Živanića, koji je pokušao da pobjegne.

U Šujici su srpske zarobljenike dočekali lokalni Hrvati i fizički ih maltretirali da bi im onda vezali ruke, utovarili ih u kamione i povezli ka Gornjem Brišniku.

Pri izlasku iz kamiona opet ih je dočekao špalir batinaša naoružanih drvenim toljagama, od kojih su sklonjeni u baraku u koju su im ubacili suzavac.

Odatle su dovezeni u Split i prebačeni u logor “Loru”, gdje je Petar Spremo preminuo od posljedica batina koje mu je nanio hrvatski vojnik, a mučenje nad ostalim Srbima je nastavljeno.

Nakon šest dana provedenih u “Lori”, grupu kupreških Srba kamionima su odvezli u Zadar, gdje su ih razdvojili u dvije grupe i nastavili da ih muče.

Odatle su ih, prethodno izdvojivši braću Ljupka i Ratka Milića, Spasoja Kanlića, Slavka Dragoljevića, Dušana Nikića, Mirka Čivčića, Dušana Milišića i Jovu Marića odveli u Eminovo Selo, kod Duvna, gdje se nastavilo mučenje i gdje ih je nožem ubadala jedna žena i gdje su satima klečili sa glavom na snijegu.

Nakon dva dana, pošto su izdvojili braću Dragana i Milivoja Mašića, braću Radovana i Marka Mašića, Ratka Lugonju, Đoku Marića, te Nikolu i Dušana, Srbi su odvedeni u Vrgorac, gdje je od batina u ćeliji umro Mile Spremo.

Poslije šest dana provedenih u Vrgorcu, Srbe odvoze u Ljubuški, gdje su ostali dvadesetak dana.

Odatle ih 14. maja odvode u Žitnić, kod Drniša, gdje je izvršena razmjena.

Na nosilima je razmijenjen i Stojan Zubić koji je od zadobijenih povreda umro u kninskoj bolnici tri dana nakon razmjene.

Posmrtni ostaci dvojice Sprema predati su srpskoj strani u novembru iduće godine.

Od šesnaestorice izdvojene u Zadru i Eminovu Selu do danas nema ni traga ni glasa.

Od oko 5.000 Srba prema popisu iz 1991. godine, na Kupreškoj visoravni sada živi samo nekoliko stotina.

Izvor: SRNA

Vezane vijesti:

Srpski Kupres: Lijepa priča o borbi protiv ljudske prolaznosti

Feljton: Devedesete – izvod iz ratnog dnevnika (20): Izgubili …

Ratko Mladić: Dok je rat, vojnik mora braniti svoj rov, jer je …
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top