fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Navršava se 17 godina od ubistva 16 radnika RTS-a

Udruženje novinara Srbije podsjeća da se večeras poslije ponoći navršava 17 godina od ubistva 16 medijskih radnika u NATO bombardovanju Radio-televizije Srbije.

17 godina od ubistva 16 radnika u NATO bombardovanju RTS-a. Foto: TANJUG
17 godina od ubistva 16 radnika u
NATO bombardovanju RTS-a.
Foto: TANJUG

U noći 23. aprila 1999. u 2.06 časova NATO je u napadu na zgradu televizije usmrtio 16 radnika RTS-a, što je bio prvi slučaj u istoriji da je medijska kuća proglašena za legitimni vojni cilj.

„Bombardovanjem RTS-a 1999. godine ustanovljena je praksa upotrebe vojne sile protiv medija u međunarodnim sukobima, uprkos tome što su oni civilni objekti i ne smeju biti vojni cilj“, saopšteno je iz UNS-a.

Za ovaj ratni zločin, kako se napominje, do sada je jedino odgovarao tadašnji direktor RTS-a Dragoljub Milanović, koji je izdržao kaznu zatvora od deset godina jer nije preduzeo mjere da se zaposleni RTS-a zaštite i evakuišu nakon prijetnji da će zgrada biti bombardovana.

UNS ističe da su sve značajne globalne organizacije za zaštitu ljudskih prava osudile ubijanje civila u RTS-u, a da „Amnesti internešnel“ namjeran napad na zgradu RTS-a, kao civilni objekat i ubijanje 16 medijskih radnika smatra ratnim zločinom.

UNS podsjeća da je Evropska federacija novinara na Skupštini u Beogradu 2011. godine pozvala svoje članice da se pridruže UNS-u prilikom obilježavanja 23. aprila, Dana sjećanja na 16 medijskih radnika ubijenih u NATO bombardovanju RTS-a.

UNS podržava i cijeni dosadašnji rad srpske Komisije za istraživanje ubistava novinara i očekuje da će ona imati ključnu ulogu u rasvjetljavanju svih okolnosti ubistva 16 medijskih radnika.

UNS se pridružuje inicijativi Komisije da pozove Komitet za zaštitu novinara iz Njujorka da na svoju listu ubijenih novinara i medijskih radnika uvrsti i 16 radnika RTS-a.

U znak sjećanja na poginule, u beogradskom Tašmajdanskom parku, kod zgrade RTS-a, podignut je spomenik „Zašto?“, kojim porodice i prijatelji stradalih postavljaju pitanje zašto su novinari poginuli.

Izvor: Radio Televizija Republike Srpske

 

Vezane vijesti:

Bez odgovornih ni poslije 17 godina od bombardovanja SRJ …

Sjećanje na stradale radnike RTS-a

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: