fbpx
Ж | Ž

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

НАЈВИШЕ ИМОВИНЕ И КУЛТУРНОГ БЛАГА СПЦ УНИШТЕНО У ХРВАТСКОЈ

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/Vladimir_Radovanovic.jpg

Врло jе тешко направити процjену колико jе опљачканог црквеног добра завршило на „црном тржишту“, али постоjе информациjе да се одређен предмети повремено поjављуjу, наводи управник Музеjа СПЦ-а Владимир Радовановић… Разговарала: Весна ШУРБАТ

БЕОГРАД, 2. ЈАНУАРА /СРНА/ – Наjвише имовине и културног блага Српске православне цркве /СПЦ/ уништено jе током ратних збивања у Хрватскоj и на Косову и Метохиjи, истиче управник Музеjа СПЦ-а Владимир Радовановић.

Он као примjер наводи Пакрачку библиотеку, у Хрватскоj, коjа jе, мало након што jе напокон враћена СПЦ-у, за вриjеме посљедњег рата у тоj земљи потпуно девастрана и уништено jе мноштво рукописних књига и архивске грађе.

„Предстоjи нам посао да утврдимо шта jе све нестало и да нађемо начин да оно што jе опљачкано буде враћено СПЦ“, наглашава Радовановић у интервjуу Срни.

Он напомиње да jе врло тешко направити процjену колико jе опљачканог црквеног добра завршило на „црном тржишту“, али постоjе информациjе да се одређен предмети повремено поjављуjу, на шта реагуjу полициjски органи.

Радовановић наводи да jе СПЦ у Хрватскоj за вриjеме посљедњег рата спашавала оно што се налазило у српским црквама те да jе оно што ниjе изниjето страдало у ратном вихору.

„Постоjе спискови оног шта СПЦ потражуjе у Хрватскоj, али ти спискови нису до краjа утврђени. Ту су различите врсте предмета од архивске грађе до различитих икона и богослужбених предмета.

Збирни списак jош ниjе направљен и свака епархиjа покреће бригу о своjим предметима са надлежним органима да би их вратили“, истиче Радовановић.

Он напомиње да jе Хрватска у обавези да врати цjелокупно приватно власништво и да се нада да СПЦ неће бити изузета из општеприхваћеног правила о поштивању приватне своjине.

Радовановић наjављуjе да ће у наредних десет до 15 година бити извршено пописивање, евидентирање и дигитализациjа читавог црквеног културног блага, а за црквеним предметима коjи су нестали током ратних дешавања биће расписана међународна потрага.

„Жалосна jе чињеница да ни данас нисмо сигурни да неће бити нешто уништено, jер се поjављуjу ексцесни примери када долази до скрнављена српске цркве или писања разних графита или неких других провокациjа и разбоjништава коjа су усмерена на уништавање српске културе и историjе“, каже он.

Нажалост, указуjе Радовановић, jош не постоjи централни регистар, гдjе би све било пописано и обрађено да би имали тачну представу шта се све налази и шта jе сачувано у црквама и манастирима СПЦ, како у Србиjи, тако и у Републици Српскоj, БиХ, Хрватскоj и другим земљама.

„Зато jош ниjе евидентирано колико jе у протеклим ратовима нестало црквеног културног и духовног блага, али jе реч о великом броjу, jер jе у тим ратом вихорима, како на подруjу Хрватске БиХ, тако и Косова и Метохиjе, страдао велики броj храмова и манасатира“, каже Радовановић за Срну.

 

Извор: https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Везане виjести:

исмо епископа далматинског фотиjа министру … – Jadovno 1941.

иладин Суботић: Прећуткивање и отуђење – Jadovno 1941.

графити у винковцима потврда да културно  – Jadovno 1941.

УВРЕДЉИВИ ГРАФИТИ ПРОТИВ СРБА – Jadovno 1941.

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

Помози рад удружења Јадовно 1941. уплатом преко PayPal-a:

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Пратите нас на друштвеним мрежама: