fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

NAJVEĆE ETNIČKO ČIŠĆENjE U EVROPI NAKON DRUGOG SVJETSKOG RATA

Oluja

BANjALUKA, 4. AVGUSTA (SRNA) – Paljenjem svijeća u hramu Hrista Spasitelja u Banjaluci počelo je obilježavanje 16 godina od progona oko 220 000 Srba iz Republike Srpske Krajine u hrvatskoj vojno-policijskoj akciji „Oluja“.

U agresiji Hrvatske vojske na RSK počinjeno je najveće etničko čišćenje u Evropi nakon Drugog svjetskog rata u periodu od 4. do 7. avgusta 1995. godine, rekao je sinoć, obraćajući se okupljenima, pomoćnik ministra za boračko-invalidsku zaštitu RS Duško Milunović.

„Ono što nisu izvršili Pavelićevi zločinci u vremenu fašizma dovršili su njihovi sljedbenici potomci pod vođstvom Tuđmana u centru Evrope i do kraja proveli politiku iz vremena NDH kojom je planirano da se trećina Srba ubije, trećina protjera i trećina pokrsti“, istakao je Milunović.

On je podsjetio da je Tužilaštvo Haškog tribunala nakon dugogodišnje istrage podiglo optužnicu protiv hrvatskih generala koji su učestvovali u operaciji „Oluja“ i da je 14. aprila ove godine donesena osuđujuća presuda.

„Ovom presudom pravda nije zadovoljena. Pravda će biti zadovoljena kada svi nalogodavci i krajnji izvršioci zločina budu procesuirani, a opljačkana i potom uništena srpska imovina bude vraćena i obnovljena“, naglasio je Milunović.

Milunović je zaključio da je RS branjena i sačuvana brojnim žrtvama vojnika Republike Srpske i vojnika iz RSK.

Nakon paljenja svijeća održan je prigodan duhovno-umjetnički program, kojem su prisustvovali predstavnici Vlade RS, poslanici u Narodnoj skupštini RS, grada Banjaluka, Trećeg pješadijskog RS puka Oružanih snaga BiH, Srpske pravoslavne crkve, porodice poginulih boraca i civilnih žrtava rata iz RSK, građani Banjaluke.

Obilježavanje progona Srba iz RSK, u organizaciji Odbora za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova Vlade RS, biće nastavljeno danas u 11.00 časova parastosom u hramu Svete Trojice u Banjaluci i polaganjem cvijeća na groblju „Sveti Pantelija“.

Akcija „Oluja“ počela je u jutarnjim časovima 4. avgusta 1995. godine granatiranjem naseljenih područja sjeverne Dalamcije, Korduna, Like i Banije. Potom su hrvatske snage, uz odobrenje i podršku NATO-a, a u sadejstvu sa HVO i Armijom BiH, izvršile agresiju na ta područija koja su bila pod zaštitom UN.

Za svega nekoliko dana sa vjekovnih srpskih ognjišta protjerano je oko 220 000 stanovnika, ubijena su 1 934 lica, od kojih 1 196 civila i pričinjena je ogromna materijalna šteta.

Izvor: Srna

 

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: