Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

NAUČNO RAZARANjE PROPAGANDNIH LAŽI

srebrenica-projekt.jpg

BEOGRAD, 28. OKTOBRA /SRNA/ – Nevladina organizacija „Istorijski projekat Srebrenica“ predstavila je danas na Međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu studiju anglosaksonskih stručnjaka predvođenih profesorom Edvardom Hermanom „Masakr u Srebrenici: dokazi, kontekst, politika“ kao i dopunjeno izdanje svoje knjige.

Stefan Karganović iz Istorijskog projekta Srebrenica, koji je i koautor knjige „Srebrenica: Dekonstrukcija jednog virtuelnog genocida“ rekao je da je tematika dvije knjige ista i da nema suštinskih razmomilaženja, ali da je razlika u fokusu.

„Naša orjentacija je usko empirička gdje veliki broj činjenica, rezultata konkretnih istraživanja na terenu, a oni daju opšti pregled srebreničke tematike i zato stojimo na stanovištu da su te dvije knjige komplementarne i da svako ko želi dobar uvod u srebreničko pitanje treba da pročita i jednu i drugu knjigu“, rekao je Karganović.

On je naveo da se knjiga profesora Hermana i grupe autora, bavi raznim temama, a u fokusu je pitanje Haškog tribunala i kako on funkcioniše, jer kako ističe Karganović, to je vrlo važno „zato što više ne može da se govori o Srebrenici a da se ne razmatra način rada Tribunala“.

Karganović je naveo da se Haški tribunal razmatra u dva poglavlja dvojice različitih autora – u jednom se razmatra pitanje lažnih svjedoka i njihovo korišćenje u Hagu, a u drugom se razmatra pitanje koncepta „udruženi zločinački poduhvat“ i pitanje kako Haški tribunal zloupotrebljava koncept genocida i kako ga nepravilno primjenjuje u svojim procesima i presudama.

Ima i poglavlja o vojnoj pozadini srebreničke operacije u kojima su, prema Karganoviću, sadržana razmatranja koja su vrlo relevantna za pravilno razumijevanje događaja u julu 1995. godine.

„Ova knjiga je kapitalno djelo pre svega po svojim analitičkim dometima, zatim po činjenici da su pisci svi odreda nesrbi, dakle nemaju apsolutno nikakav interes da brane, `srpsku stvar`, njih interesuje samo istina i ovo je rezultat njihogovog poštenog istraživanja“, rekao je Karganović.

Edvard Herman je u svojoj poruci učesnicima promocije na Beogradskom sajmu ocijenio da je „masakr u Srebrenici bio propagandni poen za SAD i njihove NATO saveznike“, čime je stvorena moralna osnova ne samo za demonizaciju i kažnjavanje Srba, već je utrlo put i za „humanitarne intervencije“ u Afganistanu, Iraku, Somaliji, Libiji i bez sumnje, smatra on, na još mnogim mjestima.

„Broj navodno `pogubljenih` je bio naduvan tako što su borbeni gubici bili ignorisani i što je toj cifri dala legitimitet jedna stvarno korumpirana ustanova, kakav je Haški tribunal, koja koristi korumpirane svedoke kao što je Dražen Erdemović“, poručio je Herman.

On je ocijenio da je „krivotvorenje činjenica i zloupotreba klimavih dokaza da bi se Srbija naterala da puzi i da bi se opravdale dalje zloupotrebe moći od strane SAD i NATO, sada izmaklo kontroli i to je nešto što detaljno proučavanje Srebrenice pretvara u zadatak od najvećeg značaja“.

Promociji su prisutvovali i advokati generala Ratka Mladića Miloš Šaljić i Branko Lukić, kao i publicista Ljiljana Bulatović.

Izvor:https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/baneri/srna.png

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: