fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Naučna konferencija o Srebrenici 12. i 13. aprila u Banjaluci

Međunarodna naučna konferencija o temi „Srebrenica, stvarnost i manipulacije“ biće održana 12. i 13. aprila u Banjaluci s ciljem utvrđivanja istine o ratnim događajima u Srebrenici i oko nje od 1992. do 1995. godine, izjavio je predsjednik Organizacionog odbora konferencije Milovan Milutinović.

Organizacija starješina Foto: SRNA
Organizacija starješina Foto: SRNA

Milutinović je istakao da će posebna pažnja biti posvećena događajima u Srebrenici iz 1995. godine.

„Želimo na odgovarajući način da govorimo o Srebrenici iako smo suviše dugo čekali na ovo. Naša obaveza je da bude utvrđena istina o stradanjima na ovom području“, rekao je novinarima u Banjaluci Milutinović, koji je i predsjednik Organizacije starješina Vojske Republike Srpske /VRS/.

On je naveo da su završene pripreme za održavanje konferencije, da je u toku štampanje zbornika radova koji ima 800 stranica i 48 referata koje su pisala 52 autora, te da će na skupu učestvovati eminentni stručnjaci iz Rusije, SAD, Njemačke, Izraela, Italije, regiona i BiH.

Novinar „Večernjih novosti“ Dragan Vujičić smatra da se od 1995. godine moralo intenzivnije govoriti o događajima u Srebrenici.

„O Srebrenci moramo govoriti, pisati, boriti se za istinu. Ne možemo se pomiriti sa presudama Haškog tribunala koje nisu donesene na osnovu činjenica, nego su politički motivisane“, rekao je Vujičić.

Potpredsjednik Organizacije starješina VRS Mirko Trivić kaže da nisu tačni podaci koje je Haški tribunal koristio u procesima protiv Srba koji su učestvovali u dejstvima na podrčju Srebrenice i da se zato srpski narod mora boriti za istinu i pravdu.

Konferencija će biti održana u prostorijama Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske sa početkom u 10.00 časova, a organizatori skupa su Organizacija straješina VRS, Nezavisni univerzitet Banjaluka i Institut za istraživanje srpskih stradanja u 20. vijeku.

Izvir: SRNA

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: