Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Nastavljeno suđenje za zločine nad Srbima u Orašju

Datum objave: sreda, 26 septembra, 2018
Veličina slova: A- A+

Pred Sudom BiH nastavljeno je suđenje desetorici pripadnika komandnih struktura HVO-a, vojne policije i policije u Orašju, optuženih za zločine nad Srbima u tom gradu 1992. godine.

Foto: RTRS

Za zločine u Orašju optuženi su general HVO-a Đuro Matuzović, Ivo i Tado Oršolić, Marko Dominković, Joso Nedić, Marko Blažanović, Mato i Anto Živković, Stjepo Đurić i Mirko Jurić.

Prema optužnici, oni se terete za progon srpskog stanovništva – ubistvima, zatvaranjem ili drugim teškim oduzimanjem slobode, mučenjima, silovanjima i drugim nečovječnim djelima.

Matuzović, Živković i Đurić optuženi su i da su, zajedno sa njima poznatim pripadnicima vojne policije HVO-a, u šupi u Donjoj Mahali i u logoru u osnovnoj školi u tom mjestu učestvovali u ubistvima, mučenju i nečovječnom postupanju prema ratnim zarobljenicima.

Na ročištu održanom 19. septembra, svjedok Tužilaštva BiH Ljubomir Pavić rekao je da je njegov brat Vid poginuo od granate dok je pokušavao da spasi brata Čedomira kojeg je druga granata teško ranila kada su odvedeni iz logora da kopaju tranšee.

Pavić je ispričao da je sa braćom i ocem 8. maja 1992. godine iz Novog Grada odveden u logor u Odžaku, gdje su mnogi srpski zarobljenici prebijani i mučeni.

Njegov otac je, kaže, razmijenjen u septembru, a on i braća su ostali u logoru.

“Ubrzo su Čedomir i Vid prebačeni u Donju Mahalu, a ja sam ostao u Odžaku. Komšija Miroslav Kurešević i još neki ljudi koji su bili sa mojom braćom rekli su mi kasnije da su oni odvođeni na kopanje tranšea. Jednog dana pala je granata i teško ranila Čedomira. Vid je krenuo da ga izvuče, ali je poginuo od druge granate”, ispričao je Pavić.

Svjedok je ispričao da je Čedomir odvezen u bolnicu u Slavonskom Brodu gdje je konstatovano da mu je povrijeđena kičma, usljed čega je dugo bio nepokretan, a danas se kreće uz pomoć štaka.

Pavić je rekao da je Vidovo tijelo razmijenjeno sedam dana nakon pogibije i da je sahranjen u Novom Gradu.

Svjedok Slavko Šišljagić rekao je da je saznao da je njegov brat Mihajlo ubijen u Donjoj Mahali i da je bačen u Savu.

“Kasnije je utvrđeno da je ubijen 21. ili 22. oktobra i bačen u Savu, te pronađen u Sremskoj Mitrovici nakon mjesec dana. DNK analizom je utvrđeno da je riječ o mom bratu. U Policijskoj stanici u Sremskoj Mitrovici gledao sam obdukcioni nalaz kojim je potvrđeno da je smrt nastupila od udarca tupim predmetom u glavu i vatrenim oružjem”, istakao je Šišljagić.

Izvor:Srna

Vezane vijesti:

Nastavak suđenja za zločine nad Srbima u Orašju

U srijedu nova svjedočenja o zločinu nad Srbima u Orašju

Potvrđena optužnica za zločine nad Srbima u Orašju


Tagovi:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top