fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Nastavak suđenja Mahmuljinu

U Sudu BiH danas će biti nastavljeno suđenje nekadašnjem komandantu Trećeg korpusa takozvane Armije BiH Sakibu Mahmuljinu za zločine nad zarobljenim srpskim civilima i vojnicima na širem području Zavidovića i Vozuće 1995. godine.

Suđenje Mahmuljinu Foto: RTRS
Suđenje Mahmuljinu Foto: RTRS

Na proteklom ročištu 20. aprila Velibor Trivičević, svjedok Tužilaštva BiH, govorio je o torturama kroz koje je prošao u zarobljeništvu u kampu pripadnika odreda „El mudžahedin“.

Trivičević je ispričao šta se događalo nakon što su ga, zajedno sa zaštićenim svjedokom Tužilaštva BiH „S5“, kao pripadnika sanitetske službe Vojske Republike Srpske zarobili pripadnici jedinice „El mudžahedin“ u selu Krčevine 21. jula 1995. godine, o odvođenju preko linije fronta u mjesto Livade, te o prebacivanju i boravku u mudžahedinskom kampu u selu Kamenica.

Sud BiH potvrdio je 7. januara optužnicu koja Mahmuljina tereti za zločin nad ratnim zarobljenicima, ranjenicma i srpskim civilima na području opštine Zavidovići.

Optužnica tereti Mahmuljina da na području opštine Zavidovići u svojstvu komandanta Trećeg korpusa, u čijem sastavu je djelovao i odred „El mudžahedin“, u toku 1995. godine, dok je trajala vojna operacija na širem području Zavidovića i Vozuće, nije ništa preduzeo kako bi spriječio zločin pripadnika ovog odreda nad ratnim zarobljenicima i civilima srpske nacionalnosti na tom području, saopšteno je iz Suda BiH.

U optužnici se navodi da su pripadnici odreda „El mudžahedin“, među kojima su bili borci iz afro-azijskih zemalja, nakon zarobljavanja ratnih zarobljenika, civila i sanitetskog osoblja srpske nacionalnosti počinili ubistvo više od 50 zarobljenika od kojih su neki ubijeni ritualnim odsijecanjem glava zarobljenika, koje su nakon toga pokazivane drugim zarobljenicima.

Mahmuljina sud tereti da je znao za ubistva i zlostavljanja zatvorenika, koja su trajala više od 15 dana, u periodu juli – avgust i u drugom slučaju tokom septembra 1995. godine, te da nije ništa učinio da ove zločine spriječi, zaustavi ili da kazni počinioca.

Na ročištu za izjašnjenje o krivici 4. februara Mahmuljin se izjasnio da nije kriv. Glavni pretres u ovom predmetu otvoren je 23. marta, a u toku je iznošenje dokaza Tužilaštva BiH.

Početak suđenja zakazan je za 13.00 časova

Izvor: Radio Televizija Republike Srpske

 

Vezane vijesti:

Zaštićeni svedok: Mučeni Srbi molili za smrt | Jadovno 1941.

Članovi porodica srpskih žrtava na suđenju Mahmuljinu …

sakib mahmuljin i šefik džaferović da odgovaraju za zločine

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: