Средства су опредељена су за више од 2.000 траjних и одрживих стамбених решења намењених избеглицама са териториjе 61 општине и града, саопштио jе данас Комесариjат за избеглице и миграциjе.

Обезбеђена су у оквиру три потпроjекта Регионалног стамбеног проjекта Србиjе чиjа вредност износи 47,5 милиона евра, прецизира се у саопштењу

Уговоре корисницима ће уручити министар спољних послова Ивица Дачић, у присуству високих представника донатора, међународних организациjа и институциjа Србиjе, наводи се у саопштењу.

Регионални програм стамбеног збрињавања jе заjеднички вишегодишњи програм Србиjе, БИХ, Црне Горе и Хрватске, коjи има за циљ да обезбеди траjна стамбена решења за око 27.000 наjугрожениjих избегличких породица, односно за око 74.000 људи у региону.

Од тог броjа 16.780 породица jе у Србиjи, односно око 45.000 особа, подсећа се у саопштењу.

Регионални стамбени програм надовезуjе се на заjедничке напоре партнерских земаља и међународне заjеднице, а потврђуjе њихову опредељеност земаља да приведу краjу регионалну расељеност пружаjући траjна стамбена решења.

У ту сврху, уз подршку Европске комисиjе, САД, УНХЦР-а, ОЕБС-а и осталих донатора, успостављен jе Фонд регионалног стамбеног програма коjим управља Развоjна банка Савета Европе (ЦЕБ).

Скупу ће присуствовати, како jе наjављено шеф Делегациjе ЕУ Маjкл Девенпорт, амбасадори САД и Турске Маjкл Кирби, Мехмет Кемал Бозаj, шеф Представништва УНХЦР за Србиjу Ханс Фридрих Шодер, …