fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Nasilje nad uspomenama i poviješću

Gradsko vijeće zabranilo je održavanje komemoracija žrtvama ustaškog režima ispred Spomen doma u Glini

                                                                                                          https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/stratista/glina/spmen_dogm_glina.jpg
Kao što se već duže vremena očekivalo i najavljivalo, većina vijećnika Gradskog vijeća u Glini je na jučer održanoj sjednici usvojila Odluku o utvrđivanju mjesta polaganja vijenaca, cvijeća i paljenju svijeća na području tog mjesta. Time je službeno onemogućeno odavanje počasti srpskim žrtvama masakriranim u glinskoj pravoslavnoj crkvi i na drugim lokacijama oko Gline krajem jula i početkom avgusta 1941. godine. Naime, odluka se odnosi i na Spomen dom, odnosno Hrvatski dom, kako je nazvan nakon vojno-redarstvene akcije Oluja, koji je sagrađen na mjestu crkve u kojoj je zaklano preko hiljadu Srba s Banije i Korduna. Istom odlukom utvrđeno je da se osim groblja komemoracije ubuduće mogu održavati jedino ispred križa katoličke Crkve sv. Ivana Nepomuka. Podsjetimo, ta je crkva minirana tokom zadnjeg rata, pri čemu nisu zabilježena stradanja.

Od ukupno 15 vijećnika, za ovu odluku je glasalo njih deset iz redova desnih stranaka, protiv je bilo dvoje srpskih vijećnika iz SDSS-a i DPS-a, dok je troje ostalih vijećnika ostalo suzdržano.

– Nekima smeta što se u Glini obilježava stradanje Srba ispred Spomen doma, odnosno komemoracija koju su zadnjih godina organizirali Srpsko narodno vijeće, SDSS, gradsko Vijeće srpske nacionalne manjine, Savez antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske, Documenta i druge nevladine organizacije – izjavio je za ‘Novosti’ zamjenik gradonačelnika Đuro Stojić, koji ističe da se takvom odlukom želi sakriti istina i ukloniti sjećanje na stradanje nevinog naroda.

– Po toj odluci ispada da ako želimo obilježiti 29. jula, datum kad je započeo pokolj u glinskoj crkvi, trebamo doći na odlukom dozvoljeno crkvište i položiti vijenac na ćirilici uz prisustvo pravoslavnog sveštenika jer je to obred na koji imamo pravo. Nitko od vijećnika nije mi odgovorio hoće li se takav postupak protumačiti kao provokacija – rekao je Stojić.

Stojić se zapitao i na koji će se način komemorirati uspomena na borce Sedme banijske udarne divizije, čiji je spomenik srušen, kao i svi ostali antifašistički spomenici.
Saša Milošević, zamjenik predsjednika SNV, naglasio je da je odluka glinskog Gradskog vijeća bešćutna.
– Vlast koja zabranjuje komemoriranje na mjestu tako strašnoga, neporecivog zločina ne zaslužuje povjerenje i suradnju, već najoštriju osudu i hitan odlazak. Srpske organizacije i Antifašistička liga će sasvim sigurno nastaviti komemoriranja na mjestu ispred nekadašnje srpsko-pravoslavne crkve, mjestu najvećeg ustaškog zločina izvan sustava koncentracijskih logora – rekao je Milošević.

No to nije sve. Osim što gradske vlasti na čelu s gradonačelnikom Milanom Bakšićem redovno odbijaju inicijative za obnovu spomen obilježja i vraćanje izvornog imena doma, predsjednik HDZ-a Ivo Žinić, koji je i kandidat za novog župana Sisačko-moslavačke županije, u martu je javno izjavio će u dogledno vrijeme inicirati održavanje naučnog skupa (?!) koji će imati za cilj da dokaže kako se na tom mjestu nije dogodio nikakav zločin.
Nema sumnje da ovom odlukom komemoriranje žrtvama ustaškog genocida prestaje biti samo gradski problem, već postaje problem svih antifašističkih snaga u Hrvatskoj, zbog čega se uskoro mogu očekivati daljnje reakcije.

 

Izvor: Portal novosti

 

Vezane vijesti:

Kalendar genocida: 28. jul 1941. – Svjedočenje  – Jadovno 1941.

Glina – Jadovno 1941.

Parastos za srpske žrtve ustaškog masakra u glinskoj crkvi

Ljuban Jednak: Govorilo mi je nešto da ću ostat’ živ

 

 

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: