fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Naš general Simović ponovo u rodoljubivom stilu… odlična beseda i istorijska lekcija! (video)

Svečanom akademijom 15. novembra 2019. povodom Dana Kopnene vojske i Dana pešadije održanom u niškom Domu vojske, prigodno je obeležen ovaj dan. Prisustvovali su ministar odbrane Aleksandar Vulin, načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović, komandant Kopnene vojske general-potpukovnik Milosav Simović i članovi kolegijuma ministra odbrane i načelnika Generalštaba Vojske Srbije, kao i gosti koji su bili pozvani.

Komandant Kopnene vojske general-potpukovnik Milosav Simović

Priredio Đorđe Bojanić

Obraćajući se prisutnima, komandant Kopnene vojske general-potpukovnik Milosav Simović poručio je da je današnja Kopnena vojska kroz vatru, pokret i manevar, okosnica snage Vojske Srbije i da je ponosan na sve pripadnike Kopnene vojske jer su časni vojnici i dobri ljudi.

Ovde možete pogledati besedu generala Milosava Simovića… 

Svečanosti „Niš kroz ratove“, posvećenoj bogatoj vojnoj istoriji i svim junacima tog grada, prisustvovali su predstavnici Grada Niša, niških gradskih opština, lokalnih samouprava, verskih zajednica, veteranskih udruženja i brojni gosti.

U kulturno-umetničkom delu programa nastupili su: vokalni solisti Danka Stojiljković, Ljiljana Petrov, Katarina Božić, Vojislav Spasić i Branimir Stošić – Kace, dramski umetnici niškog Narodnog pozorišta Dragana Jovanović, Aleksandar Krstić i Miroslav Jović, crkveno-pevačka družina „Branko” na čelu sa dirigentom Sarom Cincarević i Umetnički ansambl Ministarstva odbrane „Stanislav Binički” na čelu sa dirigentom majorom Igorom Mitrovićem.

Dan Kopnene vojske i Dan pešadije proslavljaju se 16. novembra u spomen na datum kada je 1914. godine počela Kolubarska bitka u kojoj je srpska vojska izvojevala svoju najveću pobedu.

Nosilac borbenih dejstava srpske vojske u toku ove bitke bilo  je 11 pešadijskih i jedna konjička divizija, podržanih sa 426 artiljerijskih oruđa.

Hol Doma vojske u Nišu pretvoren je u izložbeni prostor

Zahvaljujući generalu Milosavu Simoviću i njegovim saradnicima, i hol Doma vojske u Nišu pretvoren je u izložbeni prostor, koji je sada kao muzej, prenosi Đorđe Bojanić.

Da ne zaboravimo, prošle godine zgrada Komande Kopnene vojske Srbije, na Trgu kralja Aleksandra u Nišu, dobila je svojevrstan muzej u kome se, slikom i rečju, prati srpska istorija  kroz vekove.

U muzeju je jedinstveno i profesionalno satkana celokupna istorija Srpskog naroda, inpresivno, očaravajuće, urađeno je ono na šta se čekalo decenijama, ono što Srbija nije imala do sada, celokupna Srpska istorija na jednom mestu. A za sve ovo najzaslužniji je komandant Kopnene vojske Srbije general Milosav Simović i njegovi saradnici, naglašava Đorđe Bojanić.

Muzej Kopnene vojske nalazi se u holovima Komande na svim spratovima na oko hiljadu metara kvadratnih površine i nastajao je od 2015. i danas se nadograđuje.

Priredio Đorđe Bojanić

Izvor Srpska istorija

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: