Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

Naš general Simović ponovo u rodoljubivom stilu… odlična beseda i istorijska lekcija! (video)

Datum objave: nedelja, 17 novembra, 2019
Veličina slova: A- A+

Svečanom akademijom 15. novembra 2019. povodom Dana Kopnene vojske i Dana pešadije održanom u niškom Domu vojske, prigodno je obeležen ovaj dan. Prisustvovali su ministar odbrane Aleksandar Vulin, načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović, komandant Kopnene vojske general-potpukovnik Milosav Simović i članovi kolegijuma ministra odbrane i načelnika Generalštaba Vojske Srbije, kao i gosti koji su bili pozvani.

Komandant Kopnene vojske general-potpukovnik Milosav Simović

Priredio Đorđe Bojanić

Obraćajući se prisutnima, komandant Kopnene vojske general-potpukovnik Milosav Simović poručio je da je današnja Kopnena vojska kroz vatru, pokret i manevar, okosnica snage Vojske Srbije i da je ponosan na sve pripadnike Kopnene vojske jer su časni vojnici i dobri ljudi.

Ovde možete pogledati besedu generala Milosava Simovića… 

Svečanosti „Niš kroz ratove“, posvećenoj bogatoj vojnoj istoriji i svim junacima tog grada, prisustvovali su predstavnici Grada Niša, niških gradskih opština, lokalnih samouprava, verskih zajednica, veteranskih udruženja i brojni gosti.

U kulturno-umetničkom delu programa nastupili su: vokalni solisti Danka Stojiljković, Ljiljana Petrov, Katarina Božić, Vojislav Spasić i Branimir Stošić – Kace, dramski umetnici niškog Narodnog pozorišta Dragana Jovanović, Aleksandar Krstić i Miroslav Jović, crkveno-pevačka družina „Branko” na čelu sa dirigentom Sarom Cincarević i Umetnički ansambl Ministarstva odbrane „Stanislav Binički” na čelu sa dirigentom majorom Igorom Mitrovićem.

Dan Kopnene vojske i Dan pešadije proslavljaju se 16. novembra u spomen na datum kada je 1914. godine počela Kolubarska bitka u kojoj je srpska vojska izvojevala svoju najveću pobedu.

Nosilac borbenih dejstava srpske vojske u toku ove bitke bilo  je 11 pešadijskih i jedna konjička divizija, podržanih sa 426 artiljerijskih oruđa.

Hol Doma vojske u Nišu pretvoren je u izložbeni prostor

Zahvaljujući generalu Milosavu Simoviću i njegovim saradnicima, i hol Doma vojske u Nišu pretvoren je u izložbeni prostor, koji je sada kao muzej, prenosi Đorđe Bojanić.

Da ne zaboravimo, prošle godine zgrada Komande Kopnene vojske Srbije, na Trgu kralja Aleksandra u Nišu, dobila je svojevrstan muzej u kome se, slikom i rečju, prati srpska istorija  kroz vekove.

U muzeju je jedinstveno i profesionalno satkana celokupna istorija Srpskog naroda, inpresivno, očaravajuće, urađeno je ono na šta se čekalo decenijama, ono što Srbija nije imala do sada, celokupna Srpska istorija na jednom mestu. A za sve ovo najzaslužniji je komandant Kopnene vojske Srbije general Milosav Simović i njegovi saradnici, naglašava Đorđe Bojanić.

Muzej Kopnene vojske nalazi se u holovima Komande na svim spratovima na oko hiljadu metara kvadratnih površine i nastajao je od 2015. i danas se nadograđuje.

Priredio Đorđe Bojanić

Izvor Srpska istorija

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top