Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Narodno-odbrambeni tečajevi Sokolske župe Beograd

Datum objave: utorak, 28 februara, 2017
Veličina slova: A- A+
Odbrambeni tečaj župe Beograd 1940
Odbrambeni tečaj župe Beograd 1940. godine

Savez Sokola pripremao se za odbranu zemlje pre Aprilskog rata 1941. Pri župama su organizovani narodno-odbrambeni otseci. D. Stanković, pročelnik župskog narodno-odbrambenog odseka, istakao je u svom izveštaju : „Mi hoćemo borbu, borbu s neprijateljima našeg naroda i naše države .. . Mi nismo hteli tu borbu. Mi smo je dugo izbegavali. Ali nam je ona nametnuta. I mi smo je primili, istina, teška srca, … Jer ne treba zaboraviti da je sokolstvo poniklo u borbi i da je ono zadržalo i danas svoj borbeni karakter.” (1)

Međudruštveni odbor sokolskih jedinica (društava i četa) u Beogradu odlučio je da  17 marta 1940. bude održana smotra svih članova sokola sa teritorije grada Beograda.  (2)

Sokolska župa Beograd imala je 1940. 46 društava. Bilo je 12 društava u Beogradu, 2 društva u Zemunu i 1 u Pančevu.  Sokolskih četa bilo je 114, u manjim mestima, varošicama i selima. Na teritoriji Beograda, Zemuna i Pančeva bilo je svih kategorija 7.624 sokola i sokolice. Članova iznad 18 godina bilo je 3.599; naraštaja iznad 14 godina 1.524; na decu 2.501. Najviše članova imalo je Sokolsko društvo Beograd III (980). (3)

U Jugoslaviji je 12 maja 1940. održana smotra sokolstva, kao prva manifestacija stanja sokolske pripravnosti. Sokoli su smatrali da su odgovorni za stvaranje unutarnjeg fronta, za organizaciju odbrane i otpora. Smotra je uspešno održana u celoj zemlji, izuzev u varošima Banovine Hrvatske, gde su vlasti ometale priređivanje javne smotre. U ostalim krajevima  Banovine Hrvatske smotra je izvršena bez prepreka od strane vlasti. Beogradske i zemunske sokolske jedinice održale su smotre u sokolanama i letnjim vežbalištima. Smotre su bile spojene sa predavanjima iz narodno-odbrambenog vaspitanja. U Sokolskom društvu Beograd Matica, koje je imalo veliki broj članova,  generalni sekretar Saveza Sokola Radmilo Grđić održao je predavanje. U Sokolskom društvu Beograd II izvršeno je gađanje iz pušaka, predavanje za sokolice o bojnim otrovima i evakuaciji.  U Sokolskom društvu Beograd III održano je predavanje o narodno-odbrambenom radu, recitovanje „Kako se vaspitala predratna omladina”. U Sokolskom društvu Beograd IV izvršeno je takmičenje na strelištu svih pripadnika do 35 godina. Stariji su gađali iz vazdušnih pušaka. Izvedena je i ratna služba “osvajanjem” Banovog brda i druge ratne vežbe.  …. . Sokolsko društvo Zemun I izvelo je na smotri gađanje. Predavano je o bojnim otrovima i lekarskoj pomoći za sokolice. (4)

Sokolski rad na pripremi odbrane zemlje nastavio se i posle smotre. Načelnici i načelnice svih sokolskih jedinica župe Beograd zborovali su 19. maja 1940. u Beogradu u Domu Soko Matice. Na zboru su bili prisutni izaslanici Saveza Sokola Grđić i Kovač. Zborovanje je održano pod predsedavanjem načelnika župe Maksimovića i načelnice Vučković. Predavalo se o narodno-odbrambenom radu. Posle podne zbor je nastavljen na strelištu kod Careve ćuprije, gde je izvršena obuka u gađanju. (5)

Svi članovi narodno odbrambenog odseka Župe Beograd cele godine su nedeljom vežbali gađanje na strelištu kod „Careve ćuprije”. Streljački odsek Sokolskog društva Beograd-Matica preko celog leta 1940. vršio je obuku u gađanju iz malokalibarske i vojničke puške, tako da je 209 članova, članica i naraštaja osposobljeno za rukovanje i gađanje iz vojničke puške, a 110 naraštajaca i dece za gađanje malokalibarskom puškom. Referent streljačkog odseka bio je major Rada Kosović. Župske streljačke utakmice održane su 29 septembra 1940. na vojnom strelištu u Jajincima. Održano je takmičenje sa vojničkom puškom na rastojanju od 200 metara. Zahvaljujući majoru Kosoviću dobijeni su kamioni koji su sve takmičare odbacili na strelište i vratili ih nazad. Sokoli su sprovodili tečajeve za sokolsku odbrambenu pripravnost. U Savezu sokola održan je jednomesečni tečaj iz narodne odbrane za putujuće prednjake iz svih župa (6).

Župa Beograd organizovala je od 2 do 18 jula 1940. u Beogradu tečaj za instruktore. Tečaj je pripremio Stručni odbor župe, a vodio je Franja Žic. Troškove je snosio Tehnički odbor Saveza Sokola. Učestvovalo je oko 32 člana iz svih jedinica Župe (društava i seoskih četa) koji nisu bili vojni obveznici. Predavači su bili sokolski radnici, oficiri i inžinjeri Aero-kluba. Tečaj je bio završen zajedničkom večerom, kojoj je prisustvovao starešina župe Velimir Popović, sa članovima uprave i Stručnog odbora. (7).

U okviru priprema Saveza Sokola za odbranu zemlje, pri župama su organizovani  narodno-odbrambeni otseci. Njihov zadatak bio je da u okviru župa organizuju  narodno-odbrambene tečajeve.

Piše: Saša Nedeljković član Naučnog društva za istoriju zdravstvene kulture Srbije                                                                                       

Napomene :

  1. D. Stanković, Izveštaj Narodno-odbranbenog otseka”, Godišnji izveštaj o radu Sokolske župe Beograd za XX redovnu godišnju skupštinu 7 aprila 1940 godine”, „Oko Sokolovo”,  Beograd, 1 april 1940, br. 4, str. 40;
  2. Sokolska smotra u Beogradu”, . „Sokolski glasnik“, Beograd, 15 mart 1940, br. 11, str. 5;
  3. Jm, „Godišnja skupština sokolske župe Beograd”, „Sokolski glasnik“, Beograd,12 april 1940, br. 15, str. 1;
  4. I. Sedlaček, Veličanstveni uspeh smotre sokolske pripravnosti, u nedelju, 12 maja”, „Sokolski glasnik“, Beograd, 17 maj 1940, br. 20, str. 1,2;
  5. I.S, Zbor načelnika i načelnica beogradske sokolske župe”, „Sokolski glasnik“, Beograd, 24 maj 1940, br. 21, str. 3;
  6. „Sokolski život”, „Oko sokolovo”, Beograd, 1940, br.3; Vesti Sokolskog društva Beograd-Matica, „Oko Sokolovo”, Beograd, 1940, br.7, str.119; Vesti Sokolskog društva Beograd-Matica, „Oko Sokolovo“,Beograd,  9 oktobar 1940, br.8,  str.138; „Župske streljačke utakmice”, „Oko Sokolovo“, Beograd,  9 oktobar 1940, br.8, str.136;
  7. „Sokolski život”, „Oko sokolovo”, Beograd, 6 septembar 1940, br.7;

 

Vezane vijesti:

Sokolska pomoć stradalnicima iz Banovine Hrvatske | Jadovno …

Savez sokola od zabrane 1941. do 2015. | Jadovno 1941.

Sokolska predavanja na radio stanicama u Jugoslaviji …

Sokolska župa Šibenik-Zadar | Jadovno 1941.

Napadi na članove Saveza Sokola u Banovini Hrvatskoj …

Sokolsko društvo Dubrovnik i seoske sokolske čete | Jadovno …

SLOVENSKI BALOVI I PLESOVI SOKOLA | Jadovno 1941.

Negovanje tradicija oslobodilačkih ratova u Sokolskom …
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top