fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Napadima na imovinu Srba žele spriječiti povratak

Vozuća
Vozuća

Milka Pavlović, kojoj je u vozućkom naselju Jelčići nedavno isječena šuma, rekla je Srni da je imovina malobrojnih Srba povratnika u Vozuću, u federalnoj opštini Zavidovići, ponovo meta napada pljačkaša i tvrdi da oštećeni poznaju kradljivce, odnosno da je riječ o muslimanima koji su doselili na ovo područje.

„U ponedjeljak, 8. februara, isjekli su nam tridesetak metara kubnih hrastove šume. Meni 15 stabala, Anđelku Gajiću devet, Borisu Saviću šest, Novici Todoroviću dva, te komšijama 18 stabala“, precizirala je Pavlovićeva.

Pavlovićeva je rekla da su policija iz Zavidovića i lokalni šumar dva dana nakon krađe izašli na lice mjesta, ali nisu napravili zapisnik, niti su oštećenima uručili bilo kakav dokument.

Predsjednik Zavičajnog udruženja Zavidovićana sa sjedištem u Doboju Zoran Blagojević navodi da su propali svi pokušaji ovog udruženja da o problematici Srba povratnika razgovara sa kantonalnim vlastima.

„Mi u Udruženju sve ovo doživljavamo kao nastavak kontinuiranog političkog pritiska da se povratnici, kao i oni koji namjeravaju da se vrate, zastraše i da odustanu od povratka“, rekao je Blagojević Srni.

Iz Udruženja, kao primjer pritiska na povratnike, navode nekontrolisano puštanje divljih svinja u vozućko naselje Predrazi, koje je organizovalo Lovačko društvo „Klek“ iz Zavidovića, te pravljenje hranilišta u blizini srpskih kuća i ignorisanje žalbi srpske povratničke populacije da su im ugroženi bezbjednost i imovina.

Prema Blagojevićevim navodima, vlasti ne reaguju ni na prijave da starosjedioci i doseljeni Bošnjaci, bez znanja i dozvole Srba, sprovode vodu sa srpskih imanja do svojih kuća.

U naselju Panići u porodičnoj kući pretučeni su otac i sin Dimitrije i Slaviša Panić, ukradeno im je tele, a Mirku i Nadi Pejić zapaljene su štale, dok je Stojku Pejiću zapaljena kuća.

Iz kuće Milijana Đurića u naselju Trnići ukraden je kazan za pečenje rakije i više poljoprivrednih alatki i mašina, a iz kuće Radenka Đurića kamin, stolarska mašina, električni mlin, kao i više alata i kućnih predmeta, dok je iz kuće Vinka Cetića odnesen kazan za pečenje rakije.

Maksimu Lukiću iz naselja Stošnica ukraden je kazan za pečenje rakije, a već drugi put obijene su kuće Brane Markovića, Slobodana Jovića i Đuke Blagojevića.

U naselju Predrazi šesti put obijene su kuće Petra Pašalića, Milijana Ilića i Božice Lazić, a sedmi put kuće Obrena Lukića, Stojana Ilića, Anđelka Matičića, Ljube Blagojevića i Desimira Pašalića.

Razbojnici su u naselju Trnići, osim pljačke, brutalno pretukli Duška Đurića koji je zbog povreda ostao u dobojskoj bolnici, a iz Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona, iako je poslat zahtjev, još nije stigao odgovor o počinjenom djelu.

Vozuća u opštini Zavidovići jedno je od najvećih srpskih stratišta na Ozrenu, odakle je raseljeno 1.920 porodica, odnosno 7.860 stanovnika.

Masovno stradanje Vozućana tokom proteklog rata dogodilo se između 10. i 24. septembra 1995. godine, usljed ofanzive Drugog i Trećeg korpusa takozvane Armije BiH, NATO snaga za brze intervencije i odreda „El mudžahedin“.

Izvor: srna

Vezane vijesti:

VOZUĆA: JEDNO OD NAJVEĆIH SRPSKIH STRATIŠTA NA OZRENU

Kome smetaju mrtvi Srbi u Gostoviću u Federaciji (VIDEO)

SRPSKE GLAVE „VRIJEDILE“ 1.000 DO 3.000 MARAKA

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: