Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Napad na pravoslavnu crkvu-ispisali „Vaš bog Alah“, „Smrt vam je blizu“(FOTO)

Pravoslavna crkva Uspenja Presvete Bogorodice u Pragu, u kojoj se nalazi kripta sa posmrtnim ostacima srpskih vojnika iz Prvog svetskog rata, vandalizovana je noćas

Foto Tanjug,Čedomir Petarić
Foto Tanjug,Čedomir Petarić

Pravoslavna crkva Uspenja Presvete Bogorodice u Pragu, u kojoj se nalazi kripta sa posmrtnim ostacima srpskih vojnika iz Prvog svetskog rata, vandalizovana je noćas, kada je za sada nepoznati počinilac po njoj ispisao grafite, rekao je protojerej Srđan Jablanović.

Na crkvi su ćirilicom ispisani “Alahu akbar”, “Smrt vam je blizu”, “Satanisti” “Vaš bog Alah” i to je prvi incident te vrste u, kako je rekao Jablanović, toj relativno mirnoj zemlji.

“Ovo sad što se dešava, nama nije jasno, da li je to pojedinačan slučaj. Za Prag je to neverovatno, to je relativno miran grad”, rekao je Jablanović, nakon što je državna delegacija Srbije odala poštu i položila venac u toj crkvi, u čijoj kripti leži 131 srpski vojnik iz Prvog svetskog rata, kao i spomen ploča kralja Aleksandra Karađorđevića.

Otac Jablanović kaže da je prvo u četvrtak, kada je on bio u Terezinu, “došao neki čovek u crkvu, nešto se kao klanjao, zapretio našoj ženi koja prodaje sveće, rekao “Svi ćete vi goreti u paklu“”, a da je onda došla policija i odvela ga.

Međutim, prema saznanjima protojereja Jablanovića, ubrzo su ga pustili, a crkva je justro osvanula vandalizovana.

Jablanović kaže da je taj čovek bio mlađi, visok, imao je kapuljaču i da je govorio odlično češki i ruski jezik, te da je moguće da je muslimanske veroispovesti.

Foto Tanjug,Čedomir Petarić
Foto Tanjug,Čedomir Petarić

“Ovo je prvi incident te vrste u ovoj relativno mirnoj zemlji. Ali ovakvim natpisom… Nisam siguran da je taj solista, ali videćemo. U Češkoj je zanemarljiv broj muslimana, rekoše da može biti jedan od njih, ali nemam tačno informaciju. U svakom slučaju, mi i dalje služimo svaki dan, crkva je otvorena,, rekao je otac Jablanović.

Inače, crkva Uspenja presvete bogorodice u Pragu napravljena je 1925, godine, podigli su je ruski emigranti koji su izbegli od Oktobarske revolucije i došli u Prag.

Foto Tanjug,Čedomir Petarić

Značajan udeo u podizanju hrama imali su Srbi, pre svega kralj Aleksandar Karađorđević, koji je i novčano pomogao. On je obilazio ovu crkvu kad god je dolazio u Prag i poklonio joj najveće zvono koje i danas zvoni, a u kripti crkve su kosti 130 Srba iz Prvog svetskog rata.

Takođe, u kripti crkve centralno mesto zauzima krst posvećen kralju Aleksandru Karađorđeviću, u dnu krsta se čuva deo njegove odeće- košulje natopljene krvlju iz atentata u Marseju.
Foto Tanjug,Čedomir Petarić

Foto Tanjug,Čedomir Petarić
Foto Tanjug,Čedomir Petarić

Danas je ova crkva centar okupljanja pravoslavnih ljudi u Češkoj, posebno u Pragu. Crkva je otvorena svaki dan, što je retkost u Češkoj, gde se obično služi liturgija nedeljom, a ostalo vreme su zatvorene crkve i nisu otvorene kao kod nas.

Nedavno za Vaskrs u njoj je bilo 3.000-4.000 ljudi.

Foto Tanjug,Čedomir Petarić
Foto Tanjug,Čedomir Petarić

Interesantno je da su tu sahranjeni i prvi češki premijer Karl Kramarž, Franc Kafka..

Crkva Uspenja presvete bogorodice u Pragu bila je pod jurisdikcijom SPC do 1947. godine.

(Tanjug)

Izvor: NOVOSTI

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: