fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

NAPAD NA KOLONU JNA SMIŠLjEN ZLOČIN

rajko_banduka

BANjALUKA, 4. MAJA /SRNA/ – Penzionisani zastavnik JNA Rajko Banduka, nekadašnji ađutant komandanta Druge vojne oblasti generala Milutina Kukanjca, izjavio je da napad na kolonu u sarajevskoj Dobrovoljačkoj ulici 3. maja 1992. godine bio smišljen i dobro organizovan zločin za koji su odgovorni najviši civilni, vojni i policijski zvaničnici tadašnje republike BiH.

On je za „Pres RS“ naveo da se tog dana nalazio u zadnjem dijelu kolone, koja je u jednom trenutku presječena na pola i napadnuta, naglasivši da je sa mjesta na kojem se nalazio i gdje je zarobljen jasno mogao vidjeti nasumična ubijanja, ranjavanja i maltretiranja njegovih kolega, kao i zločince koji su to činili.

„Vidio sam kada su pucali u oficire i vojnike u sanitetskom vozilu, koje se nakon toga izdvojilo iz kolone i krenulo prema njenom čelu. Izvlačili su nas iz automobila, neke su skidali do gola i tukli, a potom nas prebacivali preko Principovog mosta“, naveo je Banduka.

On je naglasio da su se napadači ponašali po precizno utvrđenoj komandi i znali su da nemaju mnogo vremena da je izvrše.

Banduka kaže da je zgrožen odlukom o obustavljanju istrage protiv osumnjičenih za zločine u napadu na kolonu JNA.

Komentarišući jučerašnje uvrede i psovke upućene porodicama žrtava i zvaničnicima Republike Srpske koji su položili cvijeće i prislužili svijeće u Dobrovoljačkoj, Banduka kaže da se osjećao gore nego 3. maja 1992. godine.

„To su nam priredile `Zelene beretke`, među kojima je bilo i zločinaca koji su nas ubijali prije 20 godina. Siguran sam da bi oni i danas činili isto jer za njih, očito, nema ni suda ni zakona“, istakao je Banduka.

Izvor: srna

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: