fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

NAMJERA BILA DA SE UNIŠTI SRPSKI NAROD

Polaganje vijenaca poginulim u njemačkom bombardovanju Beograda 1941. (Tanjug)

Polaganje vijenaca poginulim u njemačkom bombardovanju Beograda 1941. (Tanjug)

Beograd mora da se sjeća 6. aprila 1941. godine kada je bio potpuno uništen i kada je ubijen veliki broj građana, što je uslovilo da se srpska prijestonica ne razvija kao drugi gradovi koji nisu bili izloženi razaranju, izjavio je danas gradski menadžer Goran Vesić.

Vesić je naglasio da su Beograd i Srbija uvijek bili na pravoj strani, na strani antifašizma i da Srbi nikada ne treba da dozvole da se april 1941. godine ponovi.

„Nije bilo, ni vojnog, ni političkog opravdanja za bombardovanje, u kojem je poginulo 2.274 ljudi, a nezvanično se smatra da je stradalo više od 4.000 građana. Ovo je bio političko-teroristički akt, jer se vojska Kraljevine Jugoslavije povukla iz Beograda“, rekao je Vesić.

On je podsjetio da je tokom bombardovanja potpuno uništeno 627 zgrada, među kojim je Narodna biblioteka Srbije, što govori o namjerama agresora.

„Uništavanje knjiga pokazuje da je Hitlerov cilj bio da se uništi ceo jedan narod, njegova kultura, istorija i tradicija“, ukazao je Vesić.

On je naglasio da se sa ponosom treba sjećati Šestog lovačkog puka i 11 pilota koji su u potpuno neravnopravnoj borbi uspjeli da obore više od 40 njemačkih bombardera, istakavši da su time odbranili obraz Beograda.

Na današnji dan navršavaju se 74 godine od izbijanja Drugog svjetskog rata na tlu nekadašnje Kraljevine Jugoslavije, koji je Njemačka otpočela iznenadnim bombardovanjem gradova 6. aprila 1941. godine.

Napad je počeo 6. aprila u 6.30 časova bez prethodne objave rata, a do 17. aprila i kraja takozvanog Aprilskog rata, koji je okončan potpisivanjem kapitulacije Vojske Kraljevine Jugoslavije, stradalo je više hiljada civila.

Njemački bombarderi su 6. aprila 1941. u četiri navrata bombama zasuli glavni grad Beograd. Gađan je naseljeni dio grada, a pogođeni su Učiteljski dom, Kalenić pijaca, željeznička stanica, glavna pošta, zemunski aerodrom.

Izvor: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

Vezane vijesti:

DAN SJEĆANjA NA RUŠENjE NARODNE BIBLIOTEKE SRBIJE …

Godišnjica bombardovanja Beograda – Jadovno 1941.

danas 70 godina od nacističkog bombardovanja beograda

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: