fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Nakon golgote, Dejanovićeve dobijaju krov nad glavom

Dejanovićeve žive od socijalne pomoći, dječijeg dodatka i Draganine zarade od čišćenja tuđih kuća.

Porodica dejanović iz Lipljana Foto: SRNA
Porodica dejanović iz Lipljana
Foto: SRNA

Priredio: Neđeljko ZEJAK

Samohrana majka Dragana Dejanović iz Lipljana, u svakodnevnom strahu za goli život svoje tri kćerke, uspjela je da preživi i, kako kaže, pomogne opstanak Srba.

Preživjela je ubistvo supruga u avgustu 2005. godine i nije ga selidbom „izdala i ostavila da samuje u Lipljanu“.

Dragana živi za kćerke – Kristinu /15/, Marinu /13/ i Ivanu /12/, seleći se i stanujući po kućama Srba koji su 1999. godine otišli iz ovog gradića, u kojem je do povlačenja srpske vojske i policije živjelo oko 15.000 Srba.

„Samo Bog i moja duša znaju kako sam uspela da ostanem cela, da sačuvam razum i, koliko-toliko, zdravlje svoje dece“, kaže Dragana Srni, navodeći da je cijenu stanovanja u vlažnim zapuštenim srpskim kućama platila njena kćerka Kristina.

Dječiji organizam, kako su ljekari konstatovali, nije uspio da izdrži život u vlažnim prostorijama sa nehumanim uslovima.

Kristina je nakon infarkta ostala bez funkcije štitne žlijezde, pa sada njena majka Dragana sve manje razmišlja o uslovima života u odnosu na cilj – da izliječi kćerku i omogući joj da nastavi redovno školovanje u Gimnaziji iz Lipljana, izmještenoj u susjednom selu Lepina.

„Život nam se pretvorio u pakao. Posle ubistva iz zasede mog supruga jedino o čemu sam razmišljala jeste kako da sačuvam goli život dece. Bili smo ostavljeni na cedilu bez bilo čije pomoći“, priča Dragana i ističe da joj život malo znači ako se Kristina ne izliječi.

Dejanovićeve žive od socijalne pomoći, dječijeg dodatka i Draganine zarade od čišćenja tuđih kuća.

Poslije posjete predsjednika Srbije Aleksandra Vučića Lapljem selu na Kosovu i Metohiji odgovorni su se sjetili slučaja Dragane Dejanović nudeći joj svaku vrstu pomoći u liječenju kćerke i stvaranju uslova za normalan život porodice u Lipljanu.

Dalibor Jevtić, ministar za zajednice i povratak u Vladi samoproglašenog Kosova, obećao je da će im do Vaskrsa, uliko vrijeme dozvoli, biti sagrađena kuća od 90 i više metara kvadratnih na placu Draganinih roditelja u blizini nekadašnje Fabrike „Lepenka“, u srpskom dijelu Lipljana.

„Dragana i njena deca ne moraju brinuti gde će za koji dan živeti. Izgradićemo im kuću i opremiti je pokućstvom, a nastojaćemo da i maloj Kristini pomognemo u lečenju“, obećao je Jevtić.

U srpskom dijelu Lipljana ostalo je oko 400 Srba, a u okruženju budućeg doma Dejanovićevih živi njih stotinjak u tridesetak kuća.

Opstankom Dejanovićevih, kako to kaže Jevtić, stvaraju se uslovi da raseljeni Srbi iz Lipljana, vođeni njihovim primjerom, prihvate poziv najviših predstavnika države Srbije i Srpske pravoslavne crkve da bude stopirana prodaja imovine i ostavljeno budućim pokoljenjima bar ono što su naslijedili od predaka.

Izvor: SRNA

Vezane vijesti:

Dva brata jedini Srbi u selu kod Kosova Polja | Jadovno 1941.

Nastavljen egzodus iz srpskih sela | Jadovno 1941.

Mnogo Srba odlazi, a malo se vraća | Jadovno 1941.

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: