fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Nakon 22 godine, identifikovani posmrtni ostaci 14 Srba

U Zavodu za sudsku medicinu i kriminalistiku Medicinskog fakulteta u Zagrebu, uz prisustvo članova porodica, obavljena je identifikacija posmrtnih ostataka 14 žrtava srpske nacionalnosti koje su stradale tokom 1995. godine na teritoriji Hrvatske.

Identifikacija žrtava rata
Identifikacija Foto: ilustracija

Posmrtni ostaci ekshumirani su u Gornjem Selištu, Vrbovljanima, Šibeniku, Zadru i drugim lokacijama, saopštila je Komisija za nestala lica Vlade Srbije.

Posmrtni ostaci 13 lica identifikovani su metodom analize DNK, a posmrtni ostaci jednog lica klasičnom metodom. Njihova sahrana biće obavljena u skladu sa željama porodica.

Iz registrovanih grobnica na teritoriji Hrvatske, u periodu od 2001. do 2015. godine, ekshumirani su posmrtni ostaci 1.371 žrtve srpske nacionalnosti stradale u akcijama hrvatske vojske i policije – „Bljesak“ i „Oluja“.

Posmrtni ostaci 919 identifikovanih žrtava predato je porodicama radi sahrane.

Ovim je nastavljen proces identifikacije žrtava srpske nacionalnosti koje su stradale u akcijama „Bljesak“ i „Oluja“ tokom 1995. godine, što je od posebnog značaja za porodice nestalih lica koje godinama pokušavaju da pronađu i dostojno sahrane posmrtne ostatke najbližih.

Izvor: SRNA

Vezane vijesti:

Identifikovan Milivoje Maksić, nakon 22 godine | Jadovno 1941.

Ekshumirano 36 posmrtnih ostataka Srba stradalih u “Oluji …

Na groblju u Šašu ekshumirano 13 srpskih žrtava „Oluje …

Počela ekshumacija srpskih žrtava iz „Oluje“

U Zadru ekshumacija posmrtnih ostataka Srba stradalih u „Oluji“

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: