Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Najtragičniji dan u srpskoj vojnoj istoriji

(Fotografije Medija centar „Odbrana”)
(Fotografije Medija centar „Odbrana”)

Knjiga „Leget 1914” autora Slobodana Lazarevića, koja govori o vojničkoj katastrofi koja je potisnuta u kolektivnom sećanju, predstavljena je u Domu Vojske Srbije u Beogradu. Bitka se odigrala 6. septembra 1914. godine, početkom Prvog svetskog rata, a tog dana poginulo je ili zarobljeno, podaci u literaturi se razlikuju, između pet i sedam hiljada vojnika iz Timočke divizije.

Kako je rekao istoričar prof. dr Predrag Marković, reč je o „najkrvavijem, najtragičnijem danu u srpskoj vojnoj istoriji”, najtežim gubicima ako se posmatraju po danu ratovanja. Srpska vojska je pošla preko Save na zahtev saveznika koji su u leto 1914. godine bili u teškoj situaciji na svim frontovima. U prelazak preko reke se krenulo sa Čevrntije kod Šapca na polje Leget u okolini Sremske Mitrovice.

Međutim, rečni desant je očigledno bio pretežak zadatak, a povrh svega na srpsku vojsku obrušile su se višestruko brojnije austrougarske trupe koje su se spremale za odlazak na front prema Rusiji.

Mnogi srpski vojnici su se prilikom paničnog povlačenja udavili u Savi, posebno kada se raspao nezavršeni pontonski most. Procenjuje se da je samo oko deset odsto vojnika znalo da pliva.

„Ipak, bitka na Legetu je moralna pobeda, Srbija je pokazala spremnost da se bori za viši interes”, rekao je Marković napominjući da su i Nemci već naredne godine doživeli teške gubitke priikom desanta preko Dunava i Save na Beograd.

Osim toga, bar na kratko je oslabljen pritisak Centralnih sila na Rusiju koja je tih dana bila u teškoj situaciji. O ovoj bici je govorio i pukovnik u penziji prof. dr Miloje Pršić, a ispred izdavača prof. dr Dragan Nikodijević, dekan Fakulteta za kulturu Univerziteta Megatrend.

„Pisanjem ove knjige pokušao sam da doprinesem da se razume ono što je teško shvatiti, a još teže prihvatiti”, rekao je autor Slobodan Lazarević.

Autor: M.G.

Izvor: POLITIKA

Vezane vijesti:

Srpska žrtva 1914, kratak pogled iz 2014. | Jadovno 1941.

austrijski zločini nad srbima u prvom svetskom ratu

Na Konaticama je pukla kičma austrougarima! | Jadovno 1941.

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: