fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

„Najstarija ratna žrtva je Srpkinja koja je imala 106 godina“

Direktor Instituta za istraživanje srpskih stradanja u 20. vijeku Milivoje Ivanišević rekao je Srni da je najstarija žrtva srpska starica Boja Kenjalo, koju su u 106. godini u koncentracionom logoru Luke u Bihaću ubili muslimanski zločinci Alije Izetbegovića.

Milivoje Ivanišević Foto: Novosti.rs
Milivoje Ivanišević Foto: Novosti.rs

„Nadajmo se da će Ginis u dogledno vreme objaviti najstarije žrtve ratova koji su vođeni u Evropi, a možda i u svetu, tokom dvadesetog veka. Mi Srbi verujemo da je to naša pokojnica, koju su tokom rata u BiH u koncetracionom logoru Luke u Bihaću ubili muslimanski zločinci Alije Izetbegovića“, rekao je Ivanišević.

On je naveo da je starica Boja Kenjalo iz sela Račići, opština Bihać, rođena 1888. godine, a ubijena je u tom koncetracionom logoru krajem oktobra 1994. godine u 106. godini.

Ivanišević je istakao da je Boja Kenjalo najstarija ratna žrtva ili najstarija žrtva ženskog pola, u 20. vijeku, kao i najstarija žrtva svih ratova, a možda i samih koncetracionih logora u Evropi.

„Ona je najstarija žrtva, koja je direktno ubijena u logoru, kao i najstarija žrtva srpske nacionalnosti, koju su ubili muslimani u BiH u 20. veku, a možda i od turskih osvajanja sredinom 15. veka“, naveo je Ivanišević.

On je podsjetio da je tijela nesrećne starice i ostalih srpskih žrtava iz sela Račići srpska vojska preuzela od ubica 1. decembra 1994. godine.

„Tom prilikom su na telima pokojnika konstatovane brojne povrede nanete hladnim oružjem“, napomenuo je Ivanišević.

Izvor: SRNA

Vezane vijesti:

Milivoje Ivanišević: Zlodela nad Srbima i dan-danas se …

Koliko je Srba stradalo u 20. veku (1): Spisku žrtava nema kraja …

Novi dokazi: Srebrenica je velika obmana! | Jadovno 1941.

Uskoro knjiga o stradanju sarajevskih Srba | Jadovno 1941.

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: