Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

NAJAVA: Promocija romana “S Homerom u oluji” autora Anđelka Anušića

Datum objave: četvrtak, 14 marta, 2019
Objavljeno u Knjige i feljtoni
Veličina slova: A- A+
Anđelko Anušić
Anđelko Anušić

Pozivamo Vas na promociju romana “S Homerom u oluji” koja će biti priređena u Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci u B. Luci, 19. marta, u  19. časova.

Roman je završnica (II, III, IV)  dio Anušićevog četvoroknjižja zasnovanog na prvom dijelu (Glasovi sa Granice, 2016.) o dugom istorijskom kretanju između oranja i klanja (Andrić- Ekmečić) našega naroda na sjeverozpadnim obodima Balkanskog poluostrva, dakle o Srbima sa Vojne granice, odnosno potonje Krajine i Hrvatske, kao i dejtonske/dvodjelne Bosne i Hercegovine.

Kroz porodično stablo  jednog Graničara/Krajišnika koje seže do osmog koljena (kurđep, kurđepa), dakle do 17. stoljeća pa do svršetka ozvijerenog dvadesetog vijeka, fokusira se povijesna sudbina i raznoliki socijalni, politički i kulturni  oblici života ovog dijela našeg (dijasporičnog) naroda.

U  “S Homerom u oluji”, Anušić tematizuje/literarizuje cio XX vijek: prvu Jugoslaviju (Kraljevinu SHS), Drugi svjetski rat, NDH i pomor Srba u ustaškoj Hrvatskoj, stvaranje Druge (komunističko-titoističke) Jugoslavije i podmuklu asimilaciju Srba u avnojevskoj Hrvatskoj, otvoreno, brutalno ništenje ćiriličnih i kulturnih (identitetskih, narodonosnih)  tragova ovoga naroda u ovoj Republici, MASPOK, nasilnu secesiju Hrvatske, Slovenije i BiH iz Titove bračne ložnice, agresiju i rat protiv srpskog naroda (1991-1995), izgon i egzodus, postradanje i rasulo…

Dobro došli na promociju, na malu svečanost ove gorke, opominjuće knjige!

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top