fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

НАЈАВА: Промоција романа „С Хомером у олуји“ аутора Анђелка Анушића

Анђелко Анушић
Анђелко Анушић

Позивамо Вас на промоцију романа „С Хомером у олуји“ која ће бити приређена у Народној и универзитетској библиотеци у Б. Луци, 19. марта, у  19. часова.

Роман је завршница (II, III, IV)  дио Анушићевог четворокњижја заснованог на првом дијелу (Гласови са Границе, 2016.) о дугом историјском кретању између орања и клања (Андрић- Екмечић) нашега народа на сјеверозпадним ободима Балканског полуострва, дакле о Србима са Војне границе, односно потоње Крајине и Хрватске, као и дејтонске/дводјелне Босне и Херцеговине.

Кроз породично стабло  једног Граничара/Крајишника које сеже до осмог кољена (курђеп, курђепа), дакле до 17. стољећа па до свршетка озвијереног двадесетог вијека, фокусира се повијесна судбина и разнолики социјални, политички и културни  облици живота овог дијела нашег (дијаспоричног) народа.

У  „С Хомером у олуји“, Анушић тематизује/литераризује цио XX вијек: прву Југославију (Краљевину СХС), Други свјетски рат, НДХ и помор Срба у усташкој Хрватској, стварање Друге (комунистичко-титоистичке) Југославије и подмуклу асимилацију Срба у авнојевској Хрватској, отворено, брутално ништење ћириличних и културних (идентитетских, народоносних)  трагова овога народа у овој Републици, МАСПОК, насилну сецесију Хрватске, Словеније и БиХ из Титове брачне ложнице, агресију и рат против српског народа (1991-1995), изгон и егзодус, пострадање и расуло…

Добро дошли на промоцију, на малу свечаност ове горке, опомињуће књиге!

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: