fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Najava predavanja: Tajna parcele broj 142

Tajna parcele broj 142

U prostorijama Svetosavskog Kulturnog Kluba, u ulici Bana Milosavljevića br. 8, u petak, 22.11.2013. godine sa početkom u 19.00 časova biće održano predavanje „Tajna parcele broj 142“. Predavanje, u okviru manifestacije „MJESEC SJEĆANjA NA STRADANjE SRBA U 20. VIJEKU“ održaće Predrag Lozo, sekretar UG Jadovno 1941. i predsjednik Udruženja studenata istorije „Dr Milan Vasić“, Banja Luka.

„Kakav je odnos našeg naroda prema stratištima uopšte i kako smo upali u zamku kategorisanja stratišta na ona manje ili više bitna!? Spomenička kultura u službi sjećanja na žrtve ili ideologije!? Koliko se zna o parceli br 142. masovnoj grobnici srpske djece na zagrebačkom groblju Mirogoj? U čijoj je službi zaborav i ćutanje!? Imamo li kulturološku osnovu za adekvatno sjećanje na žrtve?“

Ovo su samo neka pitanja o kojima će biti riječi na predavanju.

Danas, tek po koja igračka ispred nadgrobne ploče svjedoči o tome da ovo mjesto nije običan grob, kako na ploči piše, „nekoliko stotina“ djece sa Kozare. Dugo čuvanu tajnu parcele broj 142 otkrio je Duško Tomić u knjizi „PUTEVIMA SMRTI KOZARSKE DJECE“ u izdanju Nacionalnog parka „Kozara“ iz Prijedora 1990. godine.

„Imamo li pravo na zaborav ovakvih mjesta“ pitaju se organizatori manifestacije i pozivaju da u petak odamo počast djeci mučenicima na ovaj skroman način kad već drugačije nismo.

Tajna parcele broj 142

Vezane vijesti:

KNjIGA: „PUTEVIMA SMRTI KOZARSKE DJECE“ – TAJNA PARCELE 142 NA ZAGREBAČKOM GROBLjU MIROGOJ

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: