Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

Naivci u Komandi garnizona Bjelovar

Datum objave: petak, 4 juna, 2010
Veličina slova: A- A+

Na povratku u Grubišno navratio sam se u vinograd i neugodno se iznenadio kad sam vidio otvoren prozor na podrumu. Provala. Natočio sam kanister vina, improvizirano pritvorio prozor i krenuo kući. Na putu vidim već opisane detalje – u Bjelovaru vidim ljude u maskirnim uniformama, ne vidim nikoga u SMB-uniformi. Odlučim se da navratim u Nartu. Tu imam prijatelja pa da čujem kako to sve oni doživljavaju. Posjedio sam malo duže pa dođoše i dva oficira koje sam poznavao od ranije. Otvoreno sam izrazio čuđenje o njihovoj naivnosti i lakomislenim pogledima na nastalo stanje. Upozorio sam ih na Bjelovar i Klokočevac 1941, te da je protest učitelja i đaka scenarij za napad na kasarnu. Rekoh im da ih unaprijed žalim kao ljude, ali ne i kao profesionalce. Ispratili su me sa uzdržanim osmjesima. Realnost u koju nisu na vrijeme povjerovali, poslije mjesec i pol dana koštala ih je glave.

Prolazim pored šume Kukavice. Vidim stražara. Tu je, znači, ta baza odakle se bjelovarski specijalci zalijeću, a ponekad i nalijeću. U Orlovcu navratim kod Jove Daljuga. Zabrinut je. Priča mi da mu je navraćao izvjesni problematičan čovjek, lopov, i da ga tješi kako njega nitko neće dirati! Čak mu nudi nekakve aranžmane, kombinacije sa ljudima i novcem koje ovaj, zabezeknut, ne može da shvati! „Ne znam Jovo“, rekoh, „mene još ne obilaze“. Budući da sam tu blizu kuće, popio sam sa njim nekoliko čašica, kao i uvijek dobre rakije. „Znaš, čini mi se da se i ambasador nekako promijenio“, kaže on. „Ništa čudno, moj Jovane. Koliko se njih promijenilo“, odgovaram i pričam mu za Valenta u Zagrebu koga on dobro poznaje. „Rekao sam ti, Jovo – ono kad je tvoj ambasador jesenas bio u Zagrebu po liniji ’Češke besede’, to je bila organizirana mreža, da me podsjeća na ono što su rekli 1941. godine: ’Mi smo Nijemci’“, kažem mu! Tako Jovo ostade u većoj nedoumici nego što sam ga našao.

 

< Komšije, šahovnice i „četnici“                                          Sadržaj                                           Njima je sve dozvoljeno >

 
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top