Ж | Ž
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on vk
Share on email

Podijelite vijest:

Nadbiskup Puljić poziva na referendum o ustaškom pozdravu

Predsedavajući biskupske konferencije Hrvatske nadbiskup Želimir Puljić predložio je referendum o ponovnom uvođenju u vojsku ustaškog pozdrava “za dom spremni”

Nemački nedeljnik “Cajt” objavio je tekst u kome navodi da neki od velikodostojnika katoličke crkve “otvoreno simpatišu ustase”, tražeći da se o uvođenju fašističkog pozdrava u vojsku “za dom spremni” raspiše referendum, ali podseća i da je hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović protiv ove inicijative.

Nemački nedeljnik je u petak u svom internet izdanju objavio vest o izjavi predsedavajućeg biskupske konferencije Hrvatske nadbiskupa Želimira Puljića koji je predložio referendum o ponovnom uvođenju u vojsku fašističkog pozdrava “za dom spremni”, pod naslovom “Hrvatski nadbiskup poziva na referendum o fašističkom pozdravu”.

Taj pozdrav su, kako podseća nemački nedeljnik, koristile hvratske ustaše, koje su bile povezane sa Hitlerovom Nemačkom i on je od tada zabranjen.

“Neki od velikodostojnika katoličke crkve otvoreno simpatišu ustaše”, navodi “Cajt”.

List, međutim, podseća da je Grabar-Kitarović ove sedmice odbila inicijativu jedne grupe konzervativnih političara o ponovnom uvođenju pozdrava u vojsku, a tokom fudbalskih utakmicama taj se pozdrav, kako se navodi u tekstu, gotovo uvek skandira.

Nedeljnik podseća da se u junu, za vreme kvalifikacione utakmice protiv Italije u Splitu, mogao da vidi kukasti krst, koji je bio iscrtan na travi fudbalskog terena na Poljudu.

Posle jedne utakmice sa Norveškom, raspravljalo se i o isključenju hrvatske fudbalske selekcije sa evropskog prvenstva, podseća nedeljnik i dodaje da je Hrvatska od 2009. godine član NATO i od 2013. godine Evropske unije.

Grupa hrvatskih građana zatražila je nedavno od hrvatske predsednice i lidera HDZ-a Tomislava Kramarka da se u službenu upotrebu u hrvatskim oružanim snagama uvede fašistički pozdrav “Za dom spremni”.

Izvor: NOVOSTI

 

Vezane vijesti:

Činjenice o kovanici ustaškog režima – Jadovno 1941.

FAŠISTIČKA INICIJATIVA O UVOĐENjU USTAŠKOG POZDRAVA U ORUŽANE SNAGE

TRAŽE UVOĐENjE POZDRAVA “ZA DOM SPREMNI” U HRVATSKOJ VOJSCI

„Za dom spremni“ – lažna istorija lažnih domoljuba – Jadovno …

U SPLITU POVICI “ZA DOM SPREMNI!” – Jadovno 1941.

UMJESTO MINUTA ĆUTANjA – POVICI “ZA DOM SPREMNI …

Tompson i “Za dom spremni”: dokle? – Jadovno 1941.

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on vk
Share on email

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: