Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Nad Srbima na KiM 500 novih zločina

Datum objave: subota, 31 decembra, 2016
Objavljeno u Kosovo, Ostalo
Veličina slova: A- A+

Milan Petrović, rukovodilac Tužilaštva za ratne zločine, za “Novosti” o novim optužnicama, saradnji u regionu i zahtevima Zagreba

Milan Petrović
Milan Petrović

Tužilaštvo za ratne zločine preuzelo je više od 500 predmeta iz tužilaštava opšte nadležnosti u kojima je, mahom, reč o zločinima na KiM nad Srbima i lojalnim Albancima. Napravili smo zajedničku strategiju sa Službom za otkrivanje ratnih zločina MUP Srbije, pa su aktivnosti ka raščišćavanju i rešavanju ovih slučajeva u toku.

Ovo, za “Novosti”, otkriva rukovodilac Tužilaštva za ratne zločine, zamenik tužioca Milan Petrović.

* Da li ćemo promeniti zakon koji reguliše nadležnost za ratne zločine, što od nas traži Hrvatska?

– Ovo pitanje je, nažalost, izašlo iz domena prava i prebacilo se u sferu politike, i koristi se kad je potrebno izvršiti politički pritisak na Srbiju. Nikakvih dilema nema da se Zakon o organizaciji i nadležnosti državnih organa u postupku za ratne zločine može sprovoditi u odnosu na sve počinioce ratnog zločina. Nema problema koji ne možemo da rešimo s kolegama iz Hrvatske da nema njihovog Zakona o ništetnosti.

* Očekujete li da će u Hrvatskoj doći do suđenja odgovornima za zločine počinjene nad Srbima u “Oluji”?

– Pokrenuli smo nekoliko velikih predmeta za zločine nad Srbima u “Oluji”. Jedino regionalnom saradnjom možemo doći do istine i pravde za žrtve. Podsećam vas da se potencijalni počinioci nalaze u Hrvatskoj. Saradnja sa Državnim odvjetništvom RH nije prekinuta, ali je u stagnaciji.

* Često se mogu čuti zamerke na mali broj optužnica koje “izlaze” iz vašeg Tužilaštva…

– U poslednjem obraćanju Savetu bezbednosti UN glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc konstatovao je ograničeni napredak Tužilaštva za ratne zločine. Tokom 2016. podignuto je osam novih optužnica, a u 2015. samo dve. U ovim optužnicama regionalna saradnja je bila ključ. Ističem slučaj Srebrenice. U predmetu “Štrpci” sproveli smo dodatnu istragu, čiji završetak očekujem uskoro. U predmetima ratnih zločina koje trenutno obrađujemo ima oko 2.000 žrtava.

* Očekujete li da će sud u Hagu, koji će procesuirati bivše pripadnike OVK, biti imun na političke pritiske?

– Poznajem specijalnog tužioca Dejvida Švendimena i istražitelje koji rade na ovim slučajevima i nemam razloga za sumnju da će oni učiniti sve da dođe do procesuiranja mnogobrojnih zločina koje su počinili pripadnici OVK.

* Šta se dešava sa otkrivanjem masovnih grobnica?

– Zajedno sa Vladinom Komisijom za nestale i MUP, sve činimo da dođemo do tajnih grobnica. To radimo i za tajne grobnice na teritorijama BiH, Hrvatske, na KiM. Značajne su nam i informacije od relevantnih nevladinih organizacija. Trenutno imamo nekoliko predistražnih radnji koje mogu da dovedu do otkrivanja tajnih grobnica u Srbiji.

* Kada će Srbija dobiti tužioca za ratne zločine?

– Postupak izbora tužilaca je u toku, pa očekujem da će se to desiti brzo.

POMOĆ U SLUČAJU “VELIKI PARK”

* Bosansko tužilaštvo za ratne zločine upravo je podiglo optužnicu za ubistvo osmoro pripadnika JNA srpske nacionalnosti u Velikom parku, u Sarajevu, aprila 1992.

– Slučaj “Veliki park” je rezultat dobre regionalne saradnje našeg tužilaštva sa Tužilaštvom BiH. Na osnovu protokola o saradnji, kolegama iz Tužilaštva BiH smo dostavili dokaze i informacije koje smo prikupili o ovom slučaju.

Autor: V. CRNjANSKI SPASOJEVIĆ

Izvor: NOVOSTI

 
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top