Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Nad Srbima na KiM 500 novih zločina

Milan Petrović, rukovodilac Tužilaštva za ratne zločine, za “Novosti” o novim optužnicama, saradnji u regionu i zahtevima Zagreba

Milan Petrović
Milan Petrović

Tužilaštvo za ratne zločine preuzelo je više od 500 predmeta iz tužilaštava opšte nadležnosti u kojima je, mahom, reč o zločinima na KiM nad Srbima i lojalnim Albancima. Napravili smo zajedničku strategiju sa Službom za otkrivanje ratnih zločina MUP Srbije, pa su aktivnosti ka raščišćavanju i rešavanju ovih slučajeva u toku.

Ovo, za “Novosti”, otkriva rukovodilac Tužilaštva za ratne zločine, zamenik tužioca Milan Petrović.

* Da li ćemo promeniti zakon koji reguliše nadležnost za ratne zločine, što od nas traži Hrvatska?

– Ovo pitanje je, nažalost, izašlo iz domena prava i prebacilo se u sferu politike, i koristi se kad je potrebno izvršiti politički pritisak na Srbiju. Nikakvih dilema nema da se Zakon o organizaciji i nadležnosti državnih organa u postupku za ratne zločine može sprovoditi u odnosu na sve počinioce ratnog zločina. Nema problema koji ne možemo da rešimo s kolegama iz Hrvatske da nema njihovog Zakona o ništetnosti.

* Očekujete li da će u Hrvatskoj doći do suđenja odgovornima za zločine počinjene nad Srbima u “Oluji”?

– Pokrenuli smo nekoliko velikih predmeta za zločine nad Srbima u “Oluji”. Jedino regionalnom saradnjom možemo doći do istine i pravde za žrtve. Podsećam vas da se potencijalni počinioci nalaze u Hrvatskoj. Saradnja sa Državnim odvjetništvom RH nije prekinuta, ali je u stagnaciji.

* Često se mogu čuti zamerke na mali broj optužnica koje “izlaze” iz vašeg Tužilaštva…

– U poslednjem obraćanju Savetu bezbednosti UN glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc konstatovao je ograničeni napredak Tužilaštva za ratne zločine. Tokom 2016. podignuto je osam novih optužnica, a u 2015. samo dve. U ovim optužnicama regionalna saradnja je bila ključ. Ističem slučaj Srebrenice. U predmetu “Štrpci” sproveli smo dodatnu istragu, čiji završetak očekujem uskoro. U predmetima ratnih zločina koje trenutno obrađujemo ima oko 2.000 žrtava.

* Očekujete li da će sud u Hagu, koji će procesuirati bivše pripadnike OVK, biti imun na političke pritiske?

– Poznajem specijalnog tužioca Dejvida Švendimena i istražitelje koji rade na ovim slučajevima i nemam razloga za sumnju da će oni učiniti sve da dođe do procesuiranja mnogobrojnih zločina koje su počinili pripadnici OVK.

* Šta se dešava sa otkrivanjem masovnih grobnica?

– Zajedno sa Vladinom Komisijom za nestale i MUP, sve činimo da dođemo do tajnih grobnica. To radimo i za tajne grobnice na teritorijama BiH, Hrvatske, na KiM. Značajne su nam i informacije od relevantnih nevladinih organizacija. Trenutno imamo nekoliko predistražnih radnji koje mogu da dovedu do otkrivanja tajnih grobnica u Srbiji.

* Kada će Srbija dobiti tužioca za ratne zločine?

– Postupak izbora tužilaca je u toku, pa očekujem da će se to desiti brzo.

POMOĆ U SLUČAJU “VELIKI PARK”

* Bosansko tužilaštvo za ratne zločine upravo je podiglo optužnicu za ubistvo osmoro pripadnika JNA srpske nacionalnosti u Velikom parku, u Sarajevu, aprila 1992.

– Slučaj “Veliki park” je rezultat dobre regionalne saradnje našeg tužilaštva sa Tužilaštvom BiH. Na osnovu protokola o saradnji, kolegama iz Tužilaštva BiH smo dostavili dokaze i informacije koje smo prikupili o ovom slučaju.

Autor: V. CRNjANSKI SPASOJEVIĆ

Izvor: NOVOSTI

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: