fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

NA VIDOVDAN OTKRIVANjE SPOMENIKA TESLI

Andrićgrad

Andrićgrad

Na Vidovdan, 28. juna u Andrićgradu biće otkriven spomenik srpskom naučniku i pronalazaču Nikoli Tesli, povodom obilježavanja četiri godine od početka gradnje grada od kamena na obalama Drine i Rzava.

Spomenik je djelo akademika Nikole Jankovića, koji je autor i Tesline statue koja je otkrivena u novembru 2013. u Njujorku na Long Ajlendu povodom 70 godina od smrti velikog naučnika.

Nikola Tesla, jedini Srbin po kome je nazvana jedna međunarodna jednica mjere, rođen je u Smiljanu 10. jula 1856. godine. U Ameriku odlazi 1884. godine gdje je radio na svojim najvećim otkrićima.

Najznačajniji Teslini pronalasci su obrtno magnetno polje, asinhroni motor, sinhroni motor i Teslin transformator. Preminuo je 7. januara, u 87. godini, u hotelu u Njujorku, siromašan i zaboravljen.

Imao je više od 700 zaštićenih patenata i inovacija. Njegovo ime uvedeno je u Dom slavnih pronalazača Amerike. Najznačajnija nagrada u domenu električne energije zove se „Nagrada Nikole Tesle“, a dodjeljuje je Savjet Elektroinženjera – IEEE.

Kao i mnogi srpski velikani i Nikola Tesla je našao svoje mjesto u Andrićgradu da zajedno sa Ivom Andrićem, Petrom Petrovićem Njegošem i Gavrilom Principom bude svjedok mjestu duhovnog i kulturnog pročišćenja.

Otkrivanje spomenika biće održano na platou ispred poslovne zgrade Preduzeća „Hidroelektrane na Drini“ u 18.00 časova.

Vidovdanske svečanosti počeće Svetom arhijerejskom liturgijom koju će služiti Njegovo preosveštenstvo vladika zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije u Crkvi Svetog cara Lazara u Andrićgradu u 9.00 časova.

U 17.30 časova predviđen je nastup Kulturno-umjetničkog društva „Gračanica“ iz Čikaga.

Kao i svake godine, Vidovdanskoj proslavi pridružiće se i Andrićev institut zajedno sa galerijom „Petar Lubarda“. Tom prilikom, u saradnji sa Kućom legata iz Beograda i Fondacijom Petra Lubarde iz Herceg Novog, u prostorijama galerije u 19.00 časova svečano će biti otvorena izložba slika i crteža ovog slikarskog genija.

Petar Lubarda je preporoditelj srpskog slikarstva čiji su korijeni duboko u narodnoj epskoj tradiciji. Kao ni jedan naš umjetnik, Lubarda je uspio da unese dramatiku, epiku, srž i snagu balkanskih predjela na svoja platna i tako zauzme jedinstveno mjesto na srpskoj i crnogorskoj umjetničkoj sceni.

Kao rezultat saradnje sa fondacijom Petra Lubarde sa Cetinja, u okviru postavke biće priređena i izložba učeničkih radova inspirisanih likom i djelom Petra Lubarde, tvorca nove kulture slikarstva.

U okviru vidovdanske proslave, biće odigrana i predstava „Bela kafa“ u izvođenju Narodnog pozorišta iz Beograda, u režiji Milana Neškovića, a prema tekstu jednog od najznačajnijih srpskih dramskih pisaca Aleksandra Popovića.

Radnja predstave smještena je u period između 1941. i 1955. godine i govori o raspadu porodice bogatog industrijalca. U pet činova je, kroz pojedinačne likove, prikazana slika društva u ovom burnom periodu. Kroz dinamičnu radnju provlače se i prepliću ljubav i mržnja, uvažavanje i prezir, humor i gorčina, međusobno uništavanje, ali i pomoć.

Svečana premijera održana je 4. maja u Narodnom pozorištu u Beogradu, a nakon dva mjeseca, publika u Andrićgradu imaće priliku da uživa u ovom veličanstvenom komadu u kojem uloge tumače: Branko Vidaković, Olga Odanović, Pavle Jerinić, Vanja Ejdus, Nenad Stojmenović i Nada Šargin.

Početak predstave zakazan je za 21.00 čas na Vizantijskom trgu.

U večernjim časovima posjetioci Andrićgrada imaće priliku da uživaju u koncertu poznate beogradske rok grupe „Riblja čorba“ koji će svojim nastupom upotpuniti vidovdansku svečanost, a ljubiteljima kvalitetne muzike prirediti spektakl.

Koncert će biti održan na Trgu Petra Drugog Petrovića Njegoša, sa početkom u 23.00 čas. Ulaz za sve posjetioce je besplatan.

Priča o gradu od kamena u Višegradu počela 5. januara 2011. godine, na promociji programa obilježavanja 50 godina od uručivanja Nobelove nagrade za književnost Ivi Andriću. Već 19. juna iste godine, na tek ograđenom ušću Rzava u Drinu, kamen temeljac su položili predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i tvorac Andrićgrada Emir Kusturica.

Na Vidovdan 2011. godine, velikim performansom, u kome su učestvovali Hor i Simfonijski orkestar Radio-televizije Srbije, uz pratnju zvukova građevinskih mašina, započeli su prvi zemljani radovi na lokalitetu budućeg Andrićgrada.

Sa monumentalnim bistama u Andrićgrad su se „uselili“ Ivo Andrić, 2012. godine, i Petar Drugi Petrović – Njegoš, 2013. godine.

U Andrićgradu su se odavno, uporedo sa gradnjom, odvijale brojne i raznovrsne kulturne priredbe i manifestacije, Andrićev institut je okosnica istraživanja u vezi sa obilježavanjem 100 godina od početka Prvog svjetskog rata, a skoro pokretanje Univerziteta lijepih umjetnosti na ušće Rzava u Drinu dovešće uskoro studente sa raznih strana svijeta.

Izvor: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

Vezane vijesti:

Budućnost pripada Tesli – Jadovno 1941.

OTKRIVENA BISTA NIKOLI TESLI U HOTELU „NjUJORKER …

Otkrivanje Tesline biste na Menhetnu – Jadovno 1941.

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: