fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Na proljeće premijera filma „Dara iz Jasenovca“

Nakon osam decenija od strašnih zločina u Jasenovcu, najzad stiže projekat od nacionalnog značaja. Najavljena je premijera filma „Dara iz Jasenovca“, u režiji Predraga Gage Antonijevića.

Film (Foto:Filmski centar Srbije) -

Film (Foto:Filmski centar Srbije)

Na konferenciji za medije održanoj u Vladi Srbije, čuveni srpski reditelj Predrag Gaga Antonijević najavio je premijeru svog novog filma „Dara iz Jasenovca“ za proleće 2020. godine, kada će se navršiti i 75 godina od oslobođenja logora Jasenovac.

Prisutnim medijima obratili su se Majkl Barenbaum, američki ekspert za holokaust i stručni konsultant na filmu, Jelena Trivan, predsjednica UO Filmskog centra Srbije, Predrag Gaga Antonijević, reditelj filma, Nataša Drakulić, scenaristkinja filma, Biljana Čekić, koja igra glavnu ulogu djevojčice Dare i Marko Janketić, koji u filmu igra Vjekoslava Luborića.

– Ovakav film potreban je i nama i svetu. Osećamo u isto vreme čast i zadovoljstvo, ali i jedno veliko breme, s obzirom na to da želimo da izbjegnemo uplitanje politike i fokusiramo se na emotivnu priču pojedinca.

Reditelj je naglasio da uprkos tome što se film bavi osetljivim temama, nezapamćenim stradanjima u logoru Jasenovac i tragičnim istorijskim činjenicama koje po prvi put na ovaj način prikazujemo svijetu, on će takođe biti i edukativnog karaktera, prikladan za prikazivanje u školskim ustanovama.

– U pitanju je ogromna priča o tragediji i zlu, koja može biti ispričana na više načina. Mi smo se opredelili za priču kroz Daru i njenu porodicu. Dara je kompozitni lik, a predstavlja svu djecu koja su prošla kroz slično iskustvo, pa će i čitav film biti na njenim leđima.

Film „Dara iz Jasenovca“ projekat je od nacionalnog značaja, koji je podržao i Filmski centar, čija se predsednica Jelena Trivan, tom prilikom obratila medijima: „Ovo je projekat iza kojeg je država stala, film koji se snima gotovo isključivo uz pomoć Vlade Republike Srbije. Osjećam i neku vrstu odgovornosti što kao država nismo našli ranije vremena, interesa, snage i novca da ovakav film snimimo.

Skoro osam decenija će se navršiti kako su se strašni zločini dogodili u Jasenovcu, a da Srbija nije na jedan istoriografski i umjetnički način ispričala priču o tome. Drago mi je što će se to sada desiti i što u Filmskom centru prepoznajemo značaj nacionalnih i istorijskih tema.“

Majkl Barenbaum, stručni konsultant na filmu, istakao je da moć priče leži u priči pojedinaca, u kojoj vidimo kako nesreća, ubistva i užasi utiču na jednu osobu, a naročito na život jednog nevinog djeteta. Profesor je pomenuo stihove jednog pjesnika u kojima stoji da je smrt deteta zapravo gubitak beskrajnih mogućnosti. „To je napad na budućnost, jer se djeca ne mogu smatrati neprijateljima.

Snaga filmova ogleda se u tome da nas informišu ne samo intelektualno, već i da nas emotivno dirnu. Kroz ličnu priču moguće je osvijetliti i suočiti se sa okrutnošću i užasima koji su se desili“, objasnio je profesor Barenbaum.

Izvor: RTRS

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: