Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Na pravoslavnoj crkvi u Žegaru ispisano “HDZ”

Datum objave: utorak, 23 maja, 2017
Objavljeno u Dalmacija
Veličina slova: A- A+

Na svim stranama tek okrečene i obnovljene pravoslavne crkve Svetog Georgija u mjestu Žegar u sjevernoj Dalmaciji velikim slovima ispisano je “HDZ”.

Na svim stranama tek okrečene i obnovljene pravoslavne crkve Svetog Georgija u mjestu Žegar u sjevernoj Dalmaciji velikim slovima ispisano je "HDZ"
Pravoslavna crkva Svetog Georgija u Žegaru
Foto: SRNA

Predsjednik Dokumentaciono-informacionog centra “Veritas” Savo Štrbac rekao je Srni da je ovo još jedna u nizu provokacija u posljednje vrijeme u Žegaru, koje je bilo čisto pravoslavno selo i u kojem ni danas nema drugih nacionalnosti, posebno ne Hrvata.

“Za HDZ ne mogu reći da je ustaški simbol, ali odakle u pravoslavnom selu, na pravoslavnom groblju, na pravoslavnoj crkvi, ako nije provokacija? Kada se kaže HDZ Srbi to shvataju kao ustašku poruku, kao i onu `Za dom spremni`. Mnogi ne prave razliku”, kaže Štrbac.

On je podsjetio da je u posljednje vrijeme bilo mnogo provokacija kao što je odlazak Hrvata u Blajburg pod pokroviteljstvom Sabora, zatim u nedjelju, za vrijeme održavanja lokalnih izbora, odlazak cijelog rukovodstva Hrvatske, na čelu sa predsjednikom države, na misu u čast Alojziju Stepincu.

“Sve su to poruke Srbima da nisu poželjni u Hrvatskoj. To se posebno uklapa u rigorozno provođenje zakona o prebivalištu i nezakonito brisanje Srba iz prebivališta”, ukazuje Štrbac.

Kada je riječ o brisanju Srba iz prebivališta, Štrbac je naveo da je, prema podacima iz Hrvatske, najmanje 67.000 izbrisanih, čime nisu obuhvaćena sva područja Hrvatske, već 11 županija.

“Srba ima i u ostalom delu Hrvatske i Zagrebu, što znači da može biti da je taj broj mnogo veći”, rekao je Štrbac.

Na svim stranama tek okrečene i obnovljene pravoslavne crkve Svetog Georgija u mjestu Žegar u sjevernoj Dalmaciji velikim slovima ispisano je "HDZ"
Foto: SRNA

On kaže da se sa tim mogu povezati i pozivi Srbima u posljednje vrijeme da sami odvoze materijal od svojih srušenih kuća u ratu, kao i obavještenja na grobovima na kninskom groblju u kojima se navodi da se grobnice smatraju napuštenim jer se vlasnici nisu javili i nisu platili naknadu za održavanje grobnog mjesta.

“S jedne strane Hrvati se, kada pozivaju vlasnike porušenih kuća i preko napuštenih grobnica, ponašaju kao da rata nije bilo i da su ljudi otišli svojom voljom, dobrovoljno, u Australiju, Ameriku, Srbiju, a, sa druge strane, imamo ovakve poteze kao što su odlazak u Blajburg, na misu Stepincu i ova oznaka HDZ, kao i drugi ustaški simboli”, rekao je Štrbac.

Izvor: SRNA

Vezane vijesti:

Obijeno pet pravoslavnih hramova u Dalmaciji | Jadovno 1941.

Grafitom ‘Za dom spremni’ oskrnavljena Srpska pravoslavna …

Umjesto obnove crkve, poruke mržnje i netrpeljivosti | Jadovno …

oskrnavljen i opljačkan pravoslavni hram u karlovcu
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top