Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Na pomolu diplomatski „rat“ Izraela i Poljske?

Poljski zvaničnici bi mogli otkazati planirano putovanje u Izrael, zbog izjave izraelskog premijera Benjamina Netanijahua o umiješanosti Poljske u Holokaust.

Izrael (Foto: Thinkstock)
Izrael (Foto: Thinkstock)

Poljski premijer Mateuš Moravjecki odlučio je juče da otkaže put u Izrael i da ga zamijeni šef diplomatije Jacek Čaputovič. Međutim, posjeta čitave delegacije bi sada mogla biti otkazana zbog produbljivanja diplomatskog spora, ocjenjuje Rojters.

Šef kabineta poljskog premijera Mihal Dvorčik reagovao je i na najnoviju izjavu izraelskog šefa diplomatije Jizraela Kaca, koji je rekao da je za očuvanje odnosa sa Poljskom, ali da se „istorijska istina ne može promijeniti“.

– Mnogi Poljaci su sarađivali sa nacistima i učestvovali u uništenju Jevreja tokom Holokausta. Antisemitizam je bio urođen među Poljacima prije Holokausta, tokom njega i poslije njega – izjavio je Kac.

Dvorčik je takvu izjavu nazvao „sramotnom“, navodeći da je „u svjetlu ove izjave, svako učešće predstavnika poljske države na samitu V4 u Izraelu pod vrlo velikim znakom pitanja“.

Samit V4 planiran je kao okupljanje lidera Slovačke, Češke, Poljske i Mađarske.

Izvor: RTRS

POKOLj - Naziv za sistematski državni zločin genocida počinjen nad pravoslavnim Srbima tokom Drugog svetskog rata od strane Nezavisne Države Hrvatske na cijelom njenom teritoriju.
POKOLj – Naziv za sistematski državni zločin genocida počinjen nad pravoslavnim Srbima tokom Drugog svetskog rata od strane Nezavisne Države Hrvatske na cijelom njenom teritoriju.

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: